Linkovi

Za mlade koji traže posao odgovor bi mogao biti otvaranje vlastite tvrtke


Za mlade koji traže posao odgovor bi mogao biti otvaranje vlastite tvrtke
Za mlade koji traže posao odgovor bi mogao biti otvaranje vlastite tvrtke
<!-- IMAGE -->

Grčki filozof Platon rekao je da je nužnost majka inovacije. U teškim ekonomskim vremenima inovacija je ključna za one koji traže radna mjesta. S desetpostotnom nezaposlenošću neki poduzetnici pokušavaju iskoristiti priliku. Za mlade ljude koji ulaze na tržište rada otvaranje firme može biti privlačna opcija.

Zach Cutler je 22-godišnjak koji je nedavno diplomirao. On je prošle godine otvorio malu tvrtku za odnose s javnošću i razvoj biznisa. Kako kaže, pronalazak radnog mjesta nakon diplome nije bio lak i to je pridonijelo njegovoj odluci da započne vlastiti biznis:

"U normalnim vremenima mislim da bih imao više šansi u korporativnoj Americi. No s obzirom na stanje u ekonomiji, nije bilo mnogo radnih mjesta. Bilo je teško i odlučio sam više ne čekati te sam otvorio Cutler Group."

Ta tvrtka pomaže klijentima u širenju njihovog biznisa kroz prezentaciju u javnosti i planove razvoja. Njegovi se klijenti kreću od privatnih liječnika do medijskih organizacija i vladinih dužnosnika. Premda je situacija na tržištu rada utjecala na njegovu karijeru Cutler kaže da su loše ekonomske prilike njemu dale prednost:

"Mislim da je stanje ekonomije meni pogodovalo. Organizacije i firme koje u dobrim vremenima raspolažu većim sredstvima za angažiranje renomiranih tvrtki za odnose s javnošću više nemaju isti budžet za tu namjenu. Budući da sam ja mala kompanija, ponudio sam im odličnu cijenu."

Za one koji su nedavno diplomirali put do vlastitog biznisa može biti trnovit. Statistički podaci za 2007. i 2008. godinu pokazuju da mlađi od 25 godina čine svega tri posto kategorije samo-uposlenih građana. Nake Kamrany, ekonomist sa Sveučilišta Južne Kalifornije, kaže da poduzetnici poput Cutlera čine nekoliko stvari za društvo:

"Poduzetnik proizvodi novi proizvod, stvara novo tržište, čini novi izvor opskrbe, stvara novu upravu. I počinje novi biznis. To su pokretači ekonomskog rasta diljem svijeta."

Prema njegovim riječima, poduzetnici se suočavaju s dva velika izazova: začinjanjem ideje i osiguravanjem sredstava za njeno financiranje. Proizvod ili usluga poduzetnika mora biti čvrsto ostvariva i utrživa, dovoljno da uvjeri ljude kako imaju interesa da je financiraju. Često se dogodi da ideja poduzetnika nije u skladu s konvencionalnom mudrošću ili izgleda nerealistično. U tom slučaju teško je pronaći sredstva za inicijalno financiranje.

Brojni poduzetnici trebaju se nositi s početnim odbijanjem. Osim toga suočeni su s pritiskom da moraju brzo ostvariti zaradu, prije nego li netko ukrade njihovu ideju. Neki poduzetnici, poput 22-godišnjeg Andrewa Hearsta, kažu da ekonomija nije imala nikakvog utjecaja na njihovu odluku da pokrenu biznis. Hears i njegov partner Ben Gluckstern pokrenuli su 2009. godine program iznajmljivanja bicikala nazvan NYC Cycles. Do 2012. godine nadaju se da će imati razvijen sustava unajmljivanja i ostavljanja bicikala na lokacijama širom New Yorka. Hearst kaže da su se on i Gluckstern suočili sa sličnim poteškoćama kao i svi novi poduzetnici, no par puta i njihova mladost bila je manji problem. Hearst se prisjeća začuđenih članova jedne konzultantske tvrtke kad su se prvi put sastali:

"Oni su bili u tridesetim godinama života ili tu negdje, a moj partner i ja bili smo zadnja godina koledža. Bilo je očito da su oni očekivali nekoga starijeg, a ne nas u malom uredu koji smo posudili od Benovog šefa. Mislim da su bili malo razočarani."

Hearst kaže da je sastanak prošao dobro te da su bili uzeti za ozbiljno kad su pokazali koliko znaju o tržištu. Andrew Hearst i Zach Cutler znaju da je za uspjeh njihovih biznisa potrebna upornost, a njihov uspjeh, kaže Nake Kamrany, ključan je za nacionalnu ekonomiju.

XS
SM
MD
LG