Linkovi

Demokratski napredak očitiji u Ukrajini nego u Rusiji - analitičari uspoređuju dvije predsjedničke kampanje


Demokratski napredak očitiji u Ukrajini nego u Rusiji - analitičari uspoređuju dvije predsjedničke kampanje
Demokratski napredak očitiji u Ukrajini nego u Rusiji - analitičari uspoređuju dvije predsjedničke kampanje
<!-- IMAGE -->

Politički promatrači pohvalili su nedavne ukrajinske izbore kazavši da je rezultat drugog kruga predsjedničkih izbora, između premijerke Julije Timošenko i njenog prethodnika na toj dužnosti, Viktora Janukoviča, neizvjestan. To je oštar kontrast u odnosu na susjednu Rusiju gdje je 2008. godine bila izvjesna pobjeda predsjednika Dmitrija Medvjedeva. Dopisnik Glasa Amerike iz Moskve, Peter Fedinsky, uspoređuje predsjedničke izbore u dvije bivše sovjetske republike.

Oko tri tisuće međunarodnih promatrača ocijenilo je da je prvi krug ukrajinskih predsjedničkih izbora, 17. siječnja, protekao u skladu s međunarodnim standardima unatoč nekoliko manjih neregularnosti. Joao Soares, predsjednik je Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi: "Ovi izbori bili su vrlo dobri, visoko kvalitetni…Oni su biračima ponudili istinski izbor između različitih kandidata te je iskazan napredak u odnosu na prijašnje izbore."

<!-- IMAGE -->

OESS nije uputio promatrače na ruske predsjedničke izbore 2008. godine zbog ograničenja ruske vlade. Lilija Šibanova direktorica je neovisne ruske promatračke organizacije Golos. Ona kaže da je njena organizacija primala stane pritužbe oko regularnosti izbora. Dodaje da su aktivisti Golosa na izbornim mjestima primjetili pomanjkanje kontrole, ovisnost izbornog povjerenstva o vlastima, masivna kršenja prava na političku konkurenciju i izbornih procedura u cjelini. Pristup medijima prije izbora također je bio problem. Tijekom ruske predsjedničke kampanje Dmitrij Medvjedev, koji je tada bio zamjenik premijera, imao je najviše minutaže u vijestima državnih medija, a o oporbenim kandidatima se jako malo govorilo.

Medijski stisak Kremlja naveo je nekoliko istaknutih ruskih novinara da svoje programe prebace u Ukrajinu. Među njima je Savik Shuster koji trenutno vodi političku emisiju iz Kijeva. Shuster ističe kako se njegov program odvija uživo, kako su prisutne sve političke stranke, a zakonodavci govore i debatiraju.

<!-- IMAGE -->

Predsjednički kandidati za ukrajinske izbore, Timošenko i Janukovič traže podršku kandidata koje su porazili u prvom kruga, poglavito Sergeja Tihipka. Ovaj poduzetnik i bivši ministar ekonomije završio je izbore na trećem mjestu s 13 posto glasova. U zamjenu za podršku gospođa Timošenko ponudila mu je mjesto premijera ukoliko pobjedi. Tihipko je izrazio spremnost da bude premijer neovisno tko pobjedi. Brojni Ukrajinci kažu da je izbor težak. Protivnici Timošenka izražavaju bojazan zbog onoga što oni smatraju autoritarnom crtom te nesnalaženje na polju ekonomije.

<!-- IMAGE -->

Suparnici Viktora Janukoviča ukazuju pak na njegov kriminalni dosje te kažu da bi on služio interesima oligarha. Janukovič tvrdi da su njegove dvije zatvorske kazne, za napad i oružanu pljačku, pogreške iz mladosti od prije 40 godina. U Moskvi, Jurij Traftov smatra da Ukrajinci ne trebaju brinuti. Kako kaže, Ukrajina ima demokraciju i Ukrajinci biraju predsjednika. On smatra da je to dobro dodajući kako će birači, ne budu li zadovoljni, izabrati drugog predsjednika.

Isto ne vrijedi za Rusiju.

U Rusiji i Ukrajini nije dopušteno služenje više od dva uzastopna predsjednička mandata. Ni ruski premijer Vladimir Putin ni Dmitrij Medvjedev nisu isključili mogućnost ponovne kandidature. Vladimir Putin je rekao da će njih dvojica odlučiti između sebe tko će se nadmetati za još jedan mandat. Tko god to da bude, malo tko sumnja da će taj i pobijediti.

XS
SM
MD
LG