Linkovi

4. veljače


4. veljače

1861. - Delegacije šest južnih američkih država osnovale Konfederaciju Američkih Država

<!-- IMAGE -->

Četvrtog veljače 1861. godine, delegacije šest južnih američkih država, koje su se otcjepile ili povukle iz Sjedinjenih Drzava sastale su se u gradu Montgomery, u Alabami, kako bi osnovale Confederate States of America.

Njihov je cilj bio osnovati novu republiku na principima prava svake pojedine države na individualne slobode, što je u ono vrijeme prvenstveno značilo pravo da budu robovlasničke države bez ikakvih ograničenja od strane savezne vlade.

Povjesničar James Smallwood kaže da su članovi delegacije četiri dana pisali povelju Konfederacije, koja je bila slična ustavu Sjedinjenih Država, sa tri značajne razlike.

"Povelja Konfederacije izricito naglasava suverenitet svake pojedinacne drzave unutar unije. Takodjer izricito dozvoljava robovlasnistvo, i napisana je tako da ukidanje robovlasnistva cini prakticno nemogucim."

Ustav Konfederacije takodjer ogranicava predsjednika na samo jedan mandat od sest godina. No, predsjednicki mandat Jeffersona Davisa, a ni Konfederacija nisu trajali sest godina. Snage Sjevera, koje su bile znatno bolje naoruzane, prislile su Konfederaciju na predaju 1865. godine.

XS
SM
MD
LG