Linkovi

20. godišnjica McDonaldsa u Rusiji


20. godišnjica McDonaldsa u Rusiji
20. godišnjica McDonaldsa u Rusiji
<!-- IMAGE -->

Trebalo je 14 godina intenzivnih pregovora da bi McDonald’s dobio dopuštenje za dolazak u Sovjetski Savez. Dok kompanija obilježava 20-tu godišnjicu otvaranja prvog objekta u tadašnjem Sovjetskom Savezu, glavni direktor James Skinner objavio je da će McDonald’s do kraja godine u Rusiji otvoriti još 45 restorana. George Cohon utemeljitelj je McDonald’sa i u Rusiji i Kanadi. On kaže da su pregovori bili vrlo spori, ako ne i bolni.

"Uzeli smo si dovoljno vremena da objasnimo što je McDonald’s. Pesimizma je bilo na dosta razina. Prva je bila – nikad nećete postići sporazum. Trebalo je 14 godina, no uspjeli smo. Potom su sumnjali hoćemo li pronaći dobre uposlenike. Odgovorio sam pitanjem: tko uvijek pobjeđuje na Olimpijadama? Tko dobije najviše medalja? Bivši Sovjetski savez. A potom je došla najsmješnija primjedba – da nećemo izdržati. Rekli su nam: otvorit ćete restoran i ubrzo otići."

Khamzat Khasbulatov bio je šef prvog McDonald’sa u Sovjetskom Savezu, a danas je predsjednik McDonald'sa za cijelu Rusiju.

On kaže da je u odnosu na današnju situaciju politički sustav 1990. godine bio potpuno drugačiji, ekonomija je bila različita, zemlja se drugačije zvala. Bilo je nemoguće predvidjeti što će budućnost donijeti. Čak ni valuta nije bila konvertibilna zbog hiperinflacije. Unatoč svemu, mušterije su na otvaranju čekale u redu, neki gotovo deset sati na temperaturama ispod nule, sve kako bi osjetili okus najpopularnije američke brze hrane. Natalija Koleskinova izjavila je za rusku državnu televiziju da je McDonalds bio za nju - prvi okus slobode.

<!-- IMAGE -->

Ona kaže da su, kao i sa svakim drugim velikim događajem u Moskvi, pred McDonalds došli građani iz svih dijelova Moskve i izvan grada. Prema njenom mišljenju, McDonalds je imao važnu ulogu u Rusiji te da je svojim gostima pokazivala dvije stvari – Kremlj i McDonals. Slično razmišljaju i drugi Rusi. U stvari, restoran na Puškinovom trgu najpopularniji je od svih McDonalsa u svijetu. U proteklih 20 godina kroz njega je prošlo više od 130 milijuna gostiju. A zašto je taj lanac brze hrane postao popularan u bivšem Sovjetskom Savezu? George Cohon kaže da je McDonalds učinio nešto što komunističkim vlastima nikako nije uspijevalo.

"Mi smo nudili ono što smo i obećali - dobru hranu u čistim prostorijama, po cijeni koju ljudi mogu priuštiti."

<!-- IMAGE -->

McDonalds ima velike planove za budućnost. Denis Hennequin predsjednik je McDonaldsa za Europu.

"U 2010. godini investirat ćemo više nego ikada u budućnosti. 2009. je bila rekordna godina što se investicija tiče no ove ćemo povećati ulaganja za još 20 posto. Rusija će biti vodeća, s rekordnim brojem novih restorana. "

McDonald's u ruskim gradovima trenutno ima 60 restorana. Na daljnju ekspanziju planira potrošiti 135 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG