Linkovi

Borovnice spašavaju pamćenje


Borovnice spašavaju pamćenje

<!-- IMAGE -->

Američka poslovica kaže kaže - jedna jabuka dnevno održava nas zdravima. A jedno novo istraživanje pokazuje da porcija borovnica dnevno poboljšava pamćenje u starijih osoba.

Otkriće da bi borovnice mogle pozitivno utjecati na pamćenje nije moglo doći u bolje vrijeme. Starenje svjetske populacije znači da sve više ljudi doživi dob kad im se počinje javljati gubitak pamćenja i bolesti poput Alzheimerove. Od Alzheimerove bolesti samo u Sjedinjenim Državama boluje pet milijuna ljudi.

"Predviđa se da bi do 2050. godine moglo biti 16 milijuna oboljelih od ove bolesti. Tada će to imati epidemijske proporcije, stoga stvarno moramo nešto učiniti," kaže Robert Krikorian iz Zdravstvenog centra na Sveučilištu Cincinnati.

On je istraživao zaslužuju li borovnice zaista sve veću reputaciju ‘voća koje jača pamćenje’. Prvi rezultati pokazali su da je, nakon 12 tjedana konzumiranja borovnica, kod starijih osoba s indikacijom senilnosti poboljšana sposobnost pamćenja. Pacijenti su svaki dan pili po dvije čaše soka od borovnice.

Profesor Krikorian smatra da sirove borovnice imaju sličan učinak: "Mislim da je važno trajno konzumiranje, ali i učinkovita doza – ne znamo kolika bi ona točno bila, no moglo bi se raditi tek o pola čaše dnevno, nekoliko puta tjedno."

Robert Krikorian proveo je i jedno ranije istraživanje – sa sokom od grožđa. On kaže da i borovnice i grožđe sadrže veliku količinu polifenola, vrstu organskih spojeva koji se nalaze u voću i povrću s antioksidacijskim i antiupalnim svojstvima. Jedan sastojak u tim spojevima povezuje se s povećanim impulsima neurona u mozgu, što poboljšava pamćenje i razmišljanje.

Budući da lijeka protiv Alzheimerove bolesti još nema, Robert Krikorian kaže da je za sada najbolje rješenje da se pokušaju održavati impulsi moždanih neurona. On namjerava proširiti svoju studiju o borovnicama i memoriji na više pacijenata te produžiti vremenski period od 12 na 26 tjedana.

Izvješće o ovoj studiji objavljeno je u časopisu Američke udruge kemičara Agricultural and Food Chemistry.

XS
SM
MD
LG