Linkovi

Kolačima do uspjeha u životu


Kolačima do uspjeha u životu
Kolačima do uspjeha u životu
<!-- IMAGE -->

Jedna neprofitna organizacija iz Rockvilla u Marylandu radi na tome da mladim ljudima kojima je potrebna pomoć društva osigura “slatku budućnost”. Organizacija ‘Cakes for Cause’ pomaže mladima između 16 i 21 godine koji žive u urbanim getima kao i onima koji su odrasli bez roditelja. Nudi im šestomjesečni tečaj u kafeu-slastičarni Moxie Bakery u Rockvilleu. Cilj nije samo naučiti ih da peku kolače, nego i pomoći im da uspiju u životu.

Moxie Bakery nudi svakojake ukusne slastice. Polaznica tečaja 18-godišnja Christina Quinn upravo mijesi kolače - i premda je tek 10 sati ujutro, na poslu je već četiri sata.

"Najčešće čim dođem na posao pospremim prostorije, spustim sve stolice sa stolova, pripremim suđe i pribor za jelo. Skuham i kavu za goste koji počinju dolaziti oko 7 sati. Nakon toga, najčešće napravim kolače."

Ona i njenih petoro braće i sestara posvojeni su kad je Christini bilo deset godina. Tečaj u Moxey Bakery predložio je njen socijalni radnik, koji pomaže cijeloj njenoj obitelji. Christina kaže da se na tečaj odlučila jer nije željela napuniti 18-u, i ne znati kuda dalje. Upravo to i jeste razlog zašto su slastičarna Moxie Bakery i organizacija Cakes for Cause osnovali ovaj program.

"Ne smijemo izgubiti još jednu generaciju djece, koja će biti nezaposlena, ili zaposlena na lošim radnim mjestima, neobrazovana i siromašna", kaže osnivač ovog programa za mlade Elin Ross.

<!-- IMAGE -->

I sama profesionalni slastičar, ona se nada da će njeni šegrti zavoljeti ovaj posao. No, ako se to i ne dogodi, barem će nešto drugo naučiti – kaže Elin Ross.

"Učimo ih da budu dobri radnici, bez obzira kojim se poslom bave. Želimo da osjete što to znači biti uspješan – što prije nisu imali prilike iskusiti. Na početku, nisu dolaziiti na posao na vrijeme, nisu znali kako da se ponašaju u profesionalnom okružju. Putem kuhanja i pečenja učimo ih da budu dobri radnici."

Christina Quinn kaže da je pečenje slastica njen omiljeni hobi, no da u profesionalnom smislu ima druge planove.

"Želim biti kozmetičarka, no u tom poslu mogu koristiti vještine rada s ljudima koje sam ovdje naučila. Također navikavam se provoditi dosta vremena na nogama, što će mi dobro doći u tom poslu, kao i radna etika koju sam ovdje stekla."

Ovaj tečaj pomaže Christini i na druge načine. Štedi novac za stan i školarinu, a uskoro će polaziti I tečaj o financijskom planiranju. A upravo je to ono čemu se Elin Ross nadala – da će za svakog od polaznika rad u slastičarnici Moxey Bakery biti jedinstveno iskustvo. Elin Ross kaže da joj je cilj imati 12 polaznika svake godine.

XS
SM
MD
LG