Linkovi

Modni stil EcoChic sve popularniji


Modni stil EcoChic sve popularniji
Modni stil EcoChic sve popularniji
<!-- IMAGE -->

Agencija Ujedinjenih naroda za međunarodnu trgovinu, UNCTAD, odlučila je ove godine promovirati modni stil nazvan EcoChic. Na newyorškom East Riveru smatraju da je to je jedan od načina da se zaštiti bio-raznolikosti svijeta. Svjetska je organizacija, naime, 2010. proglasila godinom bio-raznolikosti, kako bi skrenula pažnju na opasnost izumiranja niza životinjskih i biljnih vrsta. UNCTAD zato promiče uporabu organičkih materijala i prirodnih načina proizvodnje koji ne zagađuju okoliš.

Modeli na modnoj pisti prezentiraju odjeću koja je kreirana i izrađena na 'ekološki način'. 50 modnih kreatora iz 40 zemalja koristili su organičke i reciklirane materijale - od bambusa, vlakna ananasa pa do papira. Danski modni kreator Peter Ingwersen kaze da je ušao u takozvanu 'zelenu modu' kad je uočio da ljudi sve više kupuju odjeću koja ih ispunjava posebnom vrstom zadovoljstva – zato što pridonose očuvanju prirode.

"Već pet godina, stavljam naglasak na održivost eko-sustava, na etičnosti i bio-raznolikost. Tada sam naime osnovao tvrtku Noir. Surađujem s 16 tisuća farmera u Africi, gdje uzgajamo organički pamuk. Prije deset godina, kada ste kupovali odjeću, jedino je bilo važno da li je nešto moderno. Danas kupci žele znati kako je odjevni predmet napravljen. To je najveća promjena u industriji mode od pojave mini suknje."

Zaštitnici okoliša tvrde da je svjetska bio-raznolikost ugrožena, a prema izvješću Ujedinjenih Naroda izumiranje niza vrsta se posljednjih godina ubrzava. Prema nekim procjenama prirodni proces izumiranja vrsta ubrzan je tisuću puta – zbog raznolikih čovjekovih aktivnosti. Analitičar bio-trgovine pri UNCTAD-u Lucas Assuncao kaze da bi lokalne zajednice bile sklonije zaštiti svoju floru i faunu ako bi u tome vidjele ekonomsku korist. On navodi da takav pristup funkcionira u Boliviji, gdje je na taj način usporeno izumiranje jedne ugrožene vrste krokodila.

"U nekim područjima Bolivije, preveliki broj tih gmazova šteti ljudskoj populaciji. Tu je cilj - osmišljeno smanjenje njihovog broja. Također, koža tih krokodila je na visokoj cijeni, na primjer u talijanskoj industriji cipela. Dakle tu postoji prilika za obostranu korist. "

Modna kreatorica Sarah Ratty vodi modnu kuću Ciel, koja kreira ekološki prihvatljive odjevne predmete. Ona kaze da ekološki osvjestena odjeća ne mora nužno djelovati zgužvano ili 'odveć folklorno'. Također dodaje da je njena kolekcija vrlo moderna, premda koristi prirodne materijale.

"Postoji veliki broj odličnih zelenih inovacija, koje omogućavaju rad s prirodnim materijalima ali i sa umjetnima."

UNCTAD procjenjuje da takozvana 'eko-moda' godišnje utrži između 150 i 200 milijuna dolara. Njen udio u ukupnoj modnoj industriji je značajni i predvidja se da ce postajati sve važniji. Ujedinjeni se narodi naime nadaju da će sve više poklonika mode početi shvaćati da je atraktivan odjevni predmet često i dobar za okoliš.

XS
SM
MD
LG