Linkovi

Talijanske vlasti započele s uklanjanjem jednog od najvećih naselja Roma u Europi


Talijanske vlasti započele s uklanjanjem jednog od najvećih naselja Roma u Europi
Talijanske vlasti započele s uklanjanjem jednog od najvećih naselja Roma u Europi
<!-- IMAGE -->

Talijanske vlasti započele su s raščišćavanjem jednog od najvećih naselja Roma u Europi, u blizini Rima. Vlasti tvrde da su životni uvjeti u ovom naselju sramotni i nehumani te da se njegovi stanovnici moraju preseliti na bolju lokaciju. No, neki se pitaju koji je pravi razlog ovom premještaju.

Dizalice i buldožeri počeli su s demoliranjem kamp-prikolica i improviziranih domova u romskom naselju Casilino u blizini Rima. Vlasti kažu da više od 600 Roma koji ovdje žive ne mogu ostati i moraju biti evakuirani do kraja mjeseca jer su uvjeti života u naselju nepodnošljivi. Gianni Alemanno je gradonačelnik Rima:

"Naselje se mora zatvoriti jer je sagrađeno bez dozvole. Naselja takvog tipa moraju biti na dozvoljenim mjestima gdje će se Romima moći zajamčiti bolji život, bolji zdravstveni uvjeti i gdje će moći normalnije živjeti."

Međutim, većina Roma ne želi otići. "Ne, ne slažem se s nalogom da moram napustiti naselje. Ovo je najstarije romsko naselje u gradu. Naša su djeca rođena i odrasla ovdje.", kaže jedan od njih.

Naselje Casilino jedno je od najvećih romskih naselja u Europi i postoji već 40 godina. Mnogi Romi kažu da ih brine premještaj jer ne žele završiti zajedno s drugim etničkim grupama. Organizacije za ljudska prava pribojavaju se da je stvarni razlog ovog premještaja dokumentiranje i protjerivanje Roma iz Rima. U Europi ukupno živi oko sedam do devet milijuna Roma.

Paolo Cianni odgovoran je za pomoć Romima u jednoj katoličkoj dobrotvornoj organizaciji.

"Ova manjinska skupina doživjela je značajne promjene. Nekad je to bila nomadska populacija koja se često selila od mjesta do mjesta. No, s vremenom su prestali putovati. U zemljama istočne Europe Romi žive zajedno s lokalnim stanovništvom, u urbanim sredinama."

Od europskih zemalja, Rome kao nacionalnu manjinu priznaju samo Mađarska i Španjolska. No, u Rumunjskoj i Slovačkoj, gdje predstavljaju oko 10 posto populacije, njihova se prava naširoke krše - kažu aktivisti za ljudska prava koji se zalažu da Romi dobe sva prava građana Europske unije.

XS
SM
MD
LG