Linkovi

Bijela kuća razmatra 'seljenje' suđenja Khalidu Sheikhu Mohammedu s Manhattana na podesniju lokaciju


Bijela kuća razmatra 'seljenje' suđenja Khalidu Sheikhu Mohammedu s Manhattana na podesniju lokaciju
Bijela kuća razmatra 'seljenje' suđenja Khalidu Sheikhu Mohammedu s Manhattana na podesniju lokaciju
<!-- IMAGE -->

Bijela kuća je pod snažnim političkim pritiskom zbog odluke da se suđenje petorici optuženih za napade na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. rujna 2001. održi u tom gradu. Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg nedavno je zatražio od administracije predsjednika Obame da se suđenje održi na nekoj drugoj lokaciji, a - kako se saznaje - administracija razmatra tu opciju.

<!-- IMAGE -->

Khalid Sheikh Mohammed, koji je optužen da je bio glavni planer napada od 11. rujna, vjerojatno neće imati stati pred sud na Manhattanu, u zgradi koja je samo nekoliko minuta udaljena od Nulte točke, mjesta gdje su nekoć stajali njujorški 'blizanci.'

Dužnosnici Bijele kuće kažu da vlada razmatra mogućnost premještanja suđenja Khalidu Sheikhu Mohammedu iz New York Cityja. Do toga je došlo samo nekoliko dana nakon što je gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg, zatražio od administracije da preispita svoju odluku. "Nadam se da će ministar pravosudja i predsjednik promijeniti svoju odluku" - izjavio je gradonačelnik New York Cityja koji je prije samo mjesec dana izrazio zadovoljstvo što će se suđenje održati upravo na Manhattanu.

<!-- IMAGE -->

No, promijenio je mišljenje kad je saznao da bi taj potez grad stajao više od 200 milijuna dolara godišnje, te bi uznemirio mnoge stanovnike koji misle da bi se tako povećala opasnost od novih terorističkih napada.

Robert Lieber, profesor Sveučilišta Georgetown, kaže da neće biti iznenađen ako Bijela kuća promijeni svoj stav po ovom pitanju: "To stvara probleme zakonske i političke prirode, a svi su oni ovih dana itekako u igri."

Ministar pravosudje Eric Holder prošle je godine najavio da će Khalidu Sheikhu Mohammedu i četvorici optuženih za napade od 11. rujna biti suđeno na civilnom, a ne vojnom sudu, i to na saveznom sudu u Manhattanu.

<!-- IMAGE -->

Od tada Ministarstvo pravosuđa nalazi se pod javnim i političkim pritiskom. Šest senatora, republikanci, demokrati i jedan nezavisni senator, nedavno su napisali pismo ministru Ericu Holderu, sa zahtjevom da se Mohammedu i ostalim optuženima za terorističke napade 11. rujna ne sudi u New York Citiyju. To su obrazložili činjenicom da bi suđenje tako blizu mjesta gdje su nekoć stajali tornjevi trgovinskog centra bila 'prilika za novačenje i radikalizaciju terorista'.

"Ovo pismo administraciji, od senatora obaju stranaka, vrlo je značajno zbog sve većeg protivljenje i republikanaca i demokrata, održavanju suđenja u New Yorku. No, u konačnici, Kongres odlučuje o financiranju ovog procesa" - kaže Robert Lieber.

Neki zakonodavci već razmatraju zakonsku mjeru koja bi smanjila svotu novca za ovo suđenje. Neki demokrati i republikanci protive se civilnim suđenjima za osumnjičene teroriste u pritvornom centru Guantanamo Bay. Oni žele da se umiješanima u napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon sudi na vojnom sudu.

<!-- IMAGE -->

Inače, protiv drugih optuženih terorista već je proveden jedan sudski postupak na saveznom sudu na Manhattanu. No, analitičari kažu da je slučaj 11. rujna drugačiji. "S obzirom na protivljenje u Kongresu te protivljenje javnosti, te mogućnosti smanjenja troškova za sušenje, mislim da će ga preseliti van New Yorka" - kaže Robert Lieber.

Nitko iz Bijele kuće još nije spomenuo alternativne lokacije za suđenje. Međutim, izvori bliski administraciji tvrde da je predsjednik Obama još uvijek odlučan da se Mohammed dovede pred lice pravde na civilnom sudu.

XS
SM
MD
LG