Linkovi

U Francuskoj nastavak rasprave o nošenju vela u javnosti


U Francuskoj nastavak rasprave o nošenju vela u javnosti
U Francuskoj nastavak rasprave o nošenju vela u javnosti
<!-- IMAGE -->

Jedan odbor francuskog parlamenta je objavio dugo- očekivano izvješće kojim se preporučuje zabrana nošenja vela koji pokriva lice muslimanskih žena - u javnom prijevozu i institucijama. Ovim izvješćem okončani su mjeseci rasprava o tome treba li zabraniti nošenje tog dijela odjeće u Francuskoj, domovini najveće muslimanske zajednice u Europi.

Dvadesetogodišnja Oloria već tri godine nosi nikab, veo koji joj pokriva cijelo lice, osim očiju. Kaže da je odluka da ga nosi bila njen osobni izbor. "Ovako se osjećam bliže svojoj muslimanskoj vjeri, ali i ugodnije među ljudima. Veo me štiti od pogleda muškaraca. Moji su se roditelji, koji su doselili iz Gambije, isprva protivili toj odluci, no sada je prihvaćaju".

Međutim, Oloria bi uskoro mogla biti prisiljena skinuti svoj veo u javnosti. Naime, sve veći broj političara želi zabraniti ovaj dio muslimanske odjeće na francuskim ulicama. Tek mali postotak muslimanskih žena u Francuskoj pokriva lice. Unatoč tome, njihova je pojava prouzročila jednu od najžešćih debata u Francuskoj posljednjih godina.

Započeo ju je prošle godine predsjednik Nicolas Sarkozy – on je u svom govoru tada rekao da je prekrivanje lica protiv francuskih vrijednosti i da stoga nije dobrodošlo u Francuskoj. Kritičari ističu da je ono simbol ženske potčinjenosti te da je protiv ženskih prava, dodajući da veo predstavlja i sigurnosni rizik jer pokriva cijelo lice osobe.

Početkom ovog mjeseca, Jean-Francois Copé, predsjedatelj Sarkozyjeve vladajuće UMP stranke u parlamentu, predstavio je nacrt zakona o zabrani muslimanskog vela.

Govoreći na francuskom radiju, Copé je rekao da zabrana nošenja vela nema za cilj kažnjavanje određene populacije. Pritom je naglasio da, prema islamu, veo za prekrivanje lica nije vjerska obveza. Jedan odbor francuskog parlamenta zaključio je ovog tjedna da žene koje pokrivaju svoja lica predstavljaju izazov po vrijednosti francuskog društva te je pozvano na usvajanje zakona o zabrani nošenja vela u gradskim ustanovama, bolnicama, javnom prijevozu te u vladinim zgradama.

Ako bude usvojen, ovaj bi zakon zabranio ne samo nošenje vela, već općenito bilo kojeg odjevnog predmeta koji pokriva lice u javnosti. Ankete javnog mnijenja pokazuju da većina francuskih građana podržava prijedlog o zabrani vela. No, ovaj je problem daleko od rješenja. Predsjednik Sarkozy želi da parlament donese neobvezujuću rezoluciju umjesto zakona. Međutim, drugi zakonodavci su protiv toga.Osim toga, mnogi kritičari se pitaju zašto se troši toliko energije na nešto što se tiče tako malog broja žena. Neki od njih kažu da se time odvlači od mnogo ozbiljnijih problema, poput ekonomije.

<!-- IMAGE -->

Drugi nagađaju da se radi o pokušaju konzervativne stranke predsjednika Sarkozyja da privuče ekstremno desne glasače za regionalne izbore u ožujku. Ono što je jasno, kaže Claire de Gallembert, stručnjakinja za islam pri Nacionalnom centru za znanstveno istraživanje u Parizu, jest da ova debata udaljuje muslimansku zajednicu, koja broji pet milijuna u Francuskoj. "Cilj te odluke je poruka muslimanima u Francuskoj da se nisu spremni prilagoditi francuskim vrijednostima, ali da je francuska republika snažna i da će ih natjerati da se prilagode. Problem je, zapravo, u tome što većinu muslimana ne zabrinjava sama burka".

Noura Jaballah, predsjedateljica konzervativnog Europskog foruma za muslimanske žene, kaže da rasprava o nošenju vela nepravedno stigmatizira muslimane. Sama Jaballah nosi maramu oko glave, no protivi se nošenju vela koji pokriva lice. "Zabrana vela mogla bi imati dublje posljedice po muslimansko društvo. Umjesto da primora žene da ga skinu, one bi mogle odlučiti da ostanu kod kuće i ne izlaze u javnost".

Slično se dogodilo s muslimanskim djevojkama kojima je 2004. godine zabranjeno nositi marame oko glave u državne škole u Francuskoj. One ih ne bi nosile u školu, no ponovno bi se njima omotale nakon izlaska iz nje. Oloria kaže da ne zna što će učiniti ako se odobri zakon o zabrani nošenja muslimanskog vela. Kaže da će joj biti vrlo teško ako će ga morati skinuti. Konzervativni zakonodavci u Francuskoj kažu da na donošenje odluke namjeravaju čekati do regionalnih izbora u ožujku. Oni tvrde da ne žele politizirati muslimanski veo, no većina Francuza slaže se da su to već učinili.

XS
SM
MD
LG