Linkovi

SAD: 33 milijarde dolara pomoći za otvaranje novih radnih mjesta u malim biznisima


SAD: 33 milijarde dolara pomoći za otvaranje novih radnih mjesta u malim biznisima
SAD: 33 milijarde dolara pomoći za otvaranje novih radnih mjesta u malim biznisima
<!-- IMAGE -->

Tijekom govora o stanju nacije, predsjednik Obama je riječ 'posao' izgovorio 23 puta, jasno stavivši do znanja da je njegov prioritet otvaranje novih radnih mjesta za milijune nezaposlenih Amerikanaca.

Najavio je i program kreditiranja malog poduzetništva: “Trebamo početi tamo gdje ima najviše poslova – u malim biznisima!”

Stručnjaci se slažu s predsjednikom da svaki ozbiljni plan o zapošljavanju treba biti usmjeren na male biznise. U Sjedinjenim Državama postoji gotovo 30 milijuna malih tvrtki koje zapošljavaju više od 50 posto Amerikanaca. U posljednjih 15 godina, mali biznisi su otvorili radna mjesta za dvije trećine novih uposlenika.

Zato se poslovni analitičari slažu s planom predsjednika Obame da se najveći potencijal nalazi u što bržem zapošljavanju, te da malim poduzetnicima treba pružiti porezni kredit, odnosno olakšicu, za nove uposlenike. Na taj bi se način u idućoj godini moglo zaposliti između 500 tisuća i milijun ljudi.

Usporedno s ovom akcijom, važno je da lokalne manje banke imaju dovoljno novca da ga posude malim biznisima. Zato je predsjednik Obama najavio da će savezna vlada staviti na raspolaganje 33 milijarde dolara upravo takvim bankama.

Ekonomisti kažu da će konačan broj novih radnih mjesta ovisiti o tome koliko je Kongres voljan utrošiti u te programe.

Sami poduzetnici imaju različito mišljenje o predsjednikovom planu. Jedni kažu da će im pomoći, drugi, pak, da u njemu ne vide ništa što bi njima pomoglo.

XS
SM
MD
LG