Linkovi

Počinje suđenje Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću za aferu "Kamioni"


Počinje suđenje Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću za aferu "Kamioni"
Počinje suđenje Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću za aferu "Kamioni"
<!-- IMAGE -->

Danas počinje sudski proces za slučaj u javnosti poznat kao afera kamioni. Rončevića i Bačića optužnica USKOK-a tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u postupku nabave neborbenih vojnih vozila u prosincu 2004. u kojoj je državni proračun oštećen za 10,2 milijuna kuna.

U USKOK-u tvrde da su optužnicu potkrijepili sa 390 dokumenata i 29 svjedoka. Optuženi pak tvrde da se nisu ogriješili o zakon te traže novo stručno vještačenje koje bi po njima trebalo dokazati da su Ivecova vozila koja u Hrvatskoj prodaje tvrtka Eurokamion jedina od ponuđenih odgovarala NATO standardima.

Riječ je o skupoj nabavi za potrebe oružanih snaga Republike Hrvatske teškoj 34 milijuna kuna na čiju je sumnjivost prvi, još prije pet godina, javno upozorio predsjednik Mesić. Za nabavu vojnih kamiona Ministarstvo obrane je u jesen 2004. raspisalo pozivni javni natječaj. Nakon što su analizirane ponude, ministar Rončević je natječaj poništio i odmah potom u zadnjim danim 2004. izravnom pogodbom kupio kamione od tvrtke Eurokamion koja se javila na poništeni natječaj, ali nije dala najbolju ponudu. Najpovoljniju ponudu, prema vještačenju provedenom u istrazi, dala je tvrtka MAN.

MAN-ova vozila u zbroju su bila jeftinija za 10,2 milijuna kuna od one za koju se ministar Rončević odlučio. Za toliko su ministar Rončević i njegov tadašnji pomoćnik Ivo Bačić, prema optužnici oštetili državni proračun.

Iako su i predsjednik Mesić i mediji višekratno upozoravali na sumnjive okolnosti te nabave, organi gonjenja nisu reagirali. Bivši premijer Ivo Sanader je nakon zadnjih parlamentarnih izbora potkraj 2007. Rončevića povukao s mjesta ministra obrane, da bi mu u svojoj drugoj vladi dodijelio dužnost ministra unutarnjih poslova dovevši ga tako na čelo upravo onog ministarstva koje je trebalo istražiti aferu kamioni.

USKOK se intenzivnije počeo baviti kriminalističkom obradom nabave vojnih kamiona tek u jesen 2008. kad je Rončević nakon krvavih ubojstava u Zagrebu smijenjen s dužnosti ministra unutarnjih poslova. Istraga je međutim, službeno otvorena u kolovozu 2009., a optužnica podignuta tri mjeseca kasnije, u listopadu prošle godine.

Od vremena kad se sporna nabava vojnih vozila dogodila pa do današnjeg početka sudskog procesa, prošlo je punih pet godina. Opozicija i mediji višegodišnje oklijevanje USKOK-a da se pozabavi aferom kamioni, često navode kao eklatantan primjer političkih pritisaka na policiju i državno odvjetništvo zbog kojih nije istraživana korupcija na visokim političkim razinama. HDZ-ova većina je početkom 2009. u parlamentarnoj istrazi pokrenutoj u vezi nabave vojnih kamiona, nastojala politički zaštiti Rončevića koji je po odlasku s ministarske dužnosti došao na poziciju saborskog zastupnika.

Međutim, nakon podizanja optužnice, nitko više do Rončevićevih stranačkih kolega ne govori javno da je bivši ministar obrane nedužan, već čekaju ishod ovog procesa. Za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti Zakon predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

XS
SM
MD
LG