Linkovi

Sudar drevnog i modernog svijeta ispod Bosporskog tjesnaca


Sudar drevnog i modernog svijeta ispod Bosporskog tjesnaca
Sudar drevnog i modernog svijeta ispod Bosporskog tjesnaca
<!-- IMAGE -->

Drevni i moderni svijet sudaraju se u iskopinama najvećeg turskog grada uslijed projekta gradnje tunela ispod Bosporskog tjesnaca. Cilj ovog pothvata, nazvanog projekt Marmaray, je povezati Aziju i Europu željeznicom i oživjeti istambulski transportni sustav. Međutim, napretku ovog projekta prepriječila se povijest: radnici na gradilištu otkrili su ostatke nekadašnje bizantske luke.

U srcu Istambula, arheolozi danonoćno rade na mjestu gdje je nekoć bila drevna luka. Ona bi u skoroj budućnosti trebala postati novo prometno središte Istambula. No za sada, to je ogromno arheološko nalazište. Uz tisuće glinenih posuda, pronađeni su i potonuli, preko tisuću godina stari brodovi. Zeynep Kiziltan direktorica je arheološkog muzeja u Istambulu i voditeljica ovog projekta:

"Luka je sagrađena u 4.-om stoljeću i bila u uporabi do 11.-og. U nju su pristizali brodovi s hranom za lokalno stanovništvo, najviše žitarice iz Egipta. Današnjim rječnikom nazvali bi je ‘međunarodna luka.’"

Nakon što će biti iskopani, brodovi će se otpremiti u različite arheološke centre u Turskoj na konzerviranje. Unatoč ovim otkrićima, arheolozi smatraju da vrijeme nije na njihovoj strani. Naime, njihova iskapanja usporavaju jedan od trenutno najvećih inženjerskih projekata u svijetu.

"Moramo završiti iskapanja i postepeno prepustiti nalazišta gradnji. Za naših iskopavanja, građevinski strojevi doslovce nam vise nad glavom, čekajući da im se maknemo," kaže Zeynep Kiziltan.

Samo nekoliko metara od arheološkog lokaliteta, nastavlja se rad na tunelu koji će povezati dvije strane Istambula i rasteretiti gradski promet. Za građevinare, otkriće drevne luke pokazalo se pravom noćnom morom. Hasan Gokdere jedan je od glavnih inženjera ovog projekta:

"Rok za dovršenje našeg projekta neprestano se pomiče - na kraju će to biti tri godine. Ali to zapravo i nije problem. Mi smo svjesni naše povijesti. Troškovi će nam biti povećani. No, na ovaj smo projekt čekali stotinu godina. Stoga možemo pričekati još tri."

Kada bude dovršen, kroz ovaj će tunel dnevno prolaziti milijun ljudi u podzemnoj željeznici duž čitavog grada. Posljedice odgađanja gradnje osjećaju se ne samo ispod, već i iznad vodene površine. Zbog gradnje tunela ograničen je promet kroz Bospor, inače jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu. Jedan od arheologa kaže da vremenski pritisak osjećaju svi.

Izvođenje radova na tunelu državni je projekt i radi se o velikoj količini novca. A Ministarstvo kulture uložilo je ogromna sredstva u arheološka iskapanja. Glavna arheologinja Zeynep Kiziltan, međutim, kaže da je - za sada – turska vlada obećala da će arheolozima dati koliko god vremena im je potrebno za rad na nalazištima.

XS
SM
MD
LG