Linkovi

Kongresni zastupnici različito komentiraju predsjednikov govor o stanju nacije


Kongresni zastupnici različito komentiraju predsjednikov govor o stanju nacije
Kongresni zastupnici različito komentiraju predsjednikov govor o stanju nacije
<!-- IMAGE -->

Kongresni čelnici s različitim su reakcijama dočekali sinoćnji govor predsjednika Obame o stanju nacije. Jedan broj demokratskih zastupnika kaže da je predsjednikov govor bio optimističan i pun nade, dok republikanci optužuju predsjednika da se osvrće previše unatrag i okrivljuje svog prethodnika za probleme zemlje.

Prvi govor predsjednika Barack Obame o stanju nacije došao je u vrijeme kad se njegova Demokratska stranka oporavlja od bolnog poraza prošli tjedan na izborima za senatsko mjesto iz savezne države Massachusetts, koja se inače smatra demokratskim teritorijem. Gubitak tog mjesta u Senatusmanjio je osjetno šanse demokrata da će progurati temeljitu reformu sustava zdravstvene zaštite i izazvao nervozu uoči kongresnih izbora u studenome. Predsjednik je izravno spomenuo prošlotjedni politički gubitak, priznajući da glasači imaju pravo biti ogorčeni.

Međutim, podsjetio je svoje kolege demokrate da još uvijek imaju veliku većinu u oba doma američkog Kongresa i da moraju upravljati zemljom a ne se povlačiti. Pozvao je i demokrate i republikance da nadiđu gorke stranačke podjele i surađuju na usvajanju zakonske mjere koja bi riješila probleme.

Barack Obama: Ono što je ogorčilo Amerikance jest onaj Washington u kojem se svaki dan održavaju izbori. Ne možemo voditi neprekidnu kampanju gdje je jedini cilj da se vidi tko može proizvesti najneugodnije naslove u novinama za onu drugu stranu.Vjerovanje po kojem 'ako ti izgubiš, ja pobjeđujem'.

Republikanski senator Bob Corckerizjavio je za Glas Amerike da je predsjednikov ton bio srdačan, međutim, da mu je nedostajalo konkretnih podataka o načinima kako da pruži ruku suradnje republikancima.

Bob Corcker: Bio sam se nadao da će ići dalje. Svakako, ton je bio pristojan, ali nije mi se učinilo da je po pitanju stranačke politike uistinu nešto naučio u protekla dva tjedna.

Republikanski senator Jon Kyl opisao je predsjednikov govor kao odveć stranački obojen, rekavši da je zvučao kao govor u izbornoj kampanji, a ne o stanju nacije. Senator Kyle je dodao da predsjednik još uvijek okrivljuje predsjednika Georgea Busha za probleme zemlje, iako ga nije spomenuo po imenu.

Jon Kyl: Nakon godinu dana, preuzmi vlasništvo nad problemima koje imaš. Provodio si kampanju za predsjednika kako bi riješio te probleme, stoga prestani se žaliti na probleme koje si naslijedio.

<!-- IMAGE -->

S druge strane demokrati su odali priznanje predsjedniku da je pun nade i za to što se koncentrira na otvaranje novih radnih mjesta – što je za većinu glasača glavni prioritet.Demokratska senatorica Mary Landrieu rekla je za Glas Amerike kako misli da ovo uopće nije bio stranački obojen politički govor.

Mary Landrieu: Predsjednik je bio optimističan. Zaslužuje da mu se to prizna. Bila sam posebno zadovoljna kad sam čula na što se koncentrira. Najmanje je 15 puta spomenuo male biznise, "prosječnog čovjeka", pomoć obiteljima iz srednje klase i otvaranje novih radnih mjesta. Mislim, da je to ono na što uistinu moramo biti koncentrirani.

Najveći aplauz oporbenih republikanaca predsjednik Obama je pobrao kad je rekao da će glavna koncentracija nadolazeće godine biti na otvaranju radnih mjesta i poticanju malih biznisa. Međutim, veći je aplauz pobrao od demokrata negoli republikanaca kad je pozvao Kongres da usvoji zakonski prijedlog o otvaranju radnih mjesta i pošalje mu ga na potpis što prije.

XS
SM
MD
LG