Linkovi

Ukrašavanje očiju u starom Egiptu - dekoracija, ali i zaštita protiv infekcija


Ukrašavanje očiju u starom Egiptu - dekoracija, ali i zaštita protiv infekcija
Ukrašavanje očiju u starom Egiptu - dekoracija, ali i zaštita protiv infekcija
<!-- IMAGE -->

Sačuvani umjetnički prikazi iz vremena drevnog Egipta pokazuju oči faraona i duhovnih čelnika obrubljene crnom bojom. Čini se da njihovo ukrašavanje očiju nije imalo samo dekorativnu funkciju, nego da ih je također štitilo od infekcija.

Francuski znanstvenici kažu da je kozmetika za oči koju su koristili pripadnici egipatskog plemstva imala vrlo snažan medicinski efekt. Oni su, naime, ispitali 52 uzorka kozmetike za oči iz drevnih egipatskih vremena, koji su sačuvani u muzeju Louvre, u Parizu.

Istraživanje je pokazalo da je ova šminka također bila i zaštita protiv infekcija, jer su u njoj našli četiri različite vrste spojeva baziranih na olovu. Premda se olovo danas smatra visoko toksičnim elementom, i njegova uporaba u gorivu i bojama je zabranjena, male količine koje su pronađene u egipatskoj kozmetici služile su kao jedna vrst antibiotika.

"Količina olova u ovoj kozmetici bila je dovoljna da bi ušla u suze, i ubila bakterije, no nedovoljna da bi imala štetan učinak po zdravlje ili ubila osobu koja ju nosi."

Neal Langerman, stručnjak za kemijsku sigurnost i zdravlje, analizirao je ovo istraživanje, i kaže da je ta kozmetika na bazi olova, ukoliko je pravilno formulirana, uistinu mogla služiti kao zaštita od očnih infekcija. Naravno, drevni egipatski kemičari nisu znali da njihova kozmetika ubija bakterije, niti da kemijski spojevi na bazi olova mogu potaknuti imunološki sustav da se bori protiv bolesti.

Francuski znanstvenici utvrdili su da, kada se drevni kozmetički proizvodi pomiješaju s kulturom ljudskih stanica, kemijski spoj skoro učetverostruči količinu dušične kiseline koju stanice proizvedu. Dušična kiselina ključni je element koji ljudskom tijelu signalizira potrebu da pojača rad imunološkog sustava. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u siječanjskom broju stručnog časopisa Analytical Chemistry.

XS
SM
MD
LG