Linkovi

Kenijski i peruanski olimpijci za Olimpijadu se spremaju u SAD-u


Kenijski i peruanski olimpijci za Olimpijadu se spremaju u SAD-u
Kenijski i peruanski olimpijci za Olimpijadu se spremaju u SAD-u
<!-- IMAGE -->

Sljedećeg mjeseca kanadski gradovi Vancouver i Whistler bit će domaćini sportašima iz više od 80 zemalja na Zimskoj olimpijadi 2010. Iznenađujuće je koje sve zemlje šalju sportaše na ovo natjecanje. Tu će ponovno biti vozači boba iz Jamajke te skijaši iz zemalja koje rijetko, ili nikada, ne vide snijeg – poput Kenije, i iz onih koje nemaju tradiciju zimskih sportova, poput Perua. No, olimpijske skijaške nade iz tih zemalja pronašle su snježni teren za treniranje – američki Zapad.

Dio zasluga za lansiranje karijere prvog – i do sada jedinog – zimskog olimpijca iz Kenije može se pripisati kompaniji Nike. Ovaj div sportske opreme sa sjedištem u saveznoj državi Oregon već godinama sponzorira najbolje svjetske maratonce iz Kenije. A sredinom 1999-ih, atletičar Philip Boit odgovorio je na ponudu da učini nešto posve drugačije.

"Sponzori su željeli vidjeti mogu li Kenijci pokušati skijati jer su, kao izvrsni trkači na duge staze, iznimno izdržljivi."

Tako je ovom 24-erogodišnjem Kenijcu – koji nikada prije nije skijao, niti je imao dodira sa snijegom i zimom - stigla avionska karta za Finsku, gdje je trebao naučiti skijati cross country. Već dvije godine kasnije, Philip Boit našao se na Zimskoj olimpijadi u Naganu, u Japanu. U ukupnom plasmanu završio je uvjerljivo posljednji! Sljedeće godine tvrtka Nike odustala je od ovakvog eksperimenta s afričkim skijaškim timom. No, Philip Boit nije bio spreman skrasiti se na obiteljskoj farmi.

Početkom ovog mjeseca, Boit je stigao u američku državu Washington kako bi probao ući u kvalifikacije za svoju četvrtu i - kako kaže – posljednju olimpijadu. Tu je stigao uz financijsku pomoć obitelji, prijatelja, i mnogih drugih. A to je inspiriralo američke navijače koji su se angažirali donacijama satova treninga, članarine za fitness klub, novih skija i prijevoza. Danica Kaufman iz doline Methow jedna je od mnogih koja je Philipu Boitu pružila svoj dom kao mjesto gdje može ostati za vrijeme svog treninga u Americi.

"U dolini Methow nema mnogo etničke raznolikosti. Philip je tako topla osoba i njegova priča je jako dirljiva. Jutros mi je rekao da je morao prodati dvije krave sa svoje farme kako bi si platio put. To je nešto sasvim drugačije od svijeta u kojem mi živimo."

Danica Kaufman ističe da su standardi za olimpijske kvalifikacije postali puno strožiji. Ona misli da je to djelomično zbog slabih rezultata olimpijaca poput Boita. Još jedna osoba koja se nada da će se Boit uspjeti kvalificirati je njegov potencijalni suparnik iz Južne Amerike, Roberto Carcelen. On je odrastao u Peruu, ali sada živi i trenira u Seattleu. Na pacifički sjeverozapad privukla ga je prije osam godina ljubav. Oženio je djevojku koju je sreo na internetu, zaposlenu u Microsoftu. Kaže da ga je ona navela da počne skijati cross country kad su bili u obližnjim planinama Washington Cascades.

"Ja sam je pitao gdje su skijaške staze i liftovi, a ona mi je rekla da se radi o drugačijoj vrsti skijanja."

Peru obiluje visokim planinama, no Carcelen kaže da u njegovoj domovini nema zimskih odmarališta, pa tako ni cross country skijanja. 2006. godine gledao je televizijski prijenos zimske Olimpijade u Torinu, gdje su se natjecali skijaši iz Kenije, Portugala i Brazila. Tada je pomislio: “Pa mogao bih to i ja…” i potom započeo s treningom kako bi postao prvi zimski olimpijac iz Perua.

"Donosim zimsku olimpijadu u zemlju koja nema tradiciju zimskih sportova. Također, time dokazujem i da bilo koji dobar sportaš može postići vrhunske rezultate, čak i uz puno radno vrijeme. Uvijek se može naći vremena."

Međutim, Carcelen nema iluzija da će se visoko plasirati na nadolazećoj Olimpijadi. Kaže da će biti sretan ako završi treći s dna. Međunarodni olimpijski odbor ograničio je broj kategorija za natjecanje niže rangiranih skijaša. U cross contry skijanju dozvoljena kategorija za ove skijaše je freestyle utrka od 15 kilometara. Ona će se održati 15. veljače u Olimpijskom parku Whistler. Međi skijašima na startnoj crti bit će Roberto Carcelen, a Philip Boit se nada da će mu se pridružiti i on.

XS
SM
MD
LG