Linkovi

Ekonomija će biti jedna od glavnih tema govora predsjednika Obame


Prognoze kongresnog Ureda za državni proračun priopćene su u trenucima kad predsjednik Obama nastavlja s naporima za značajne političke promjene koje, kako on kaže, Amerikanci očekuju, poput reforme zdravstva i financijskog sektora. Istodobno, predsjednik prepoznaje poruke koje su mu uputili birači u Massachusettsu koji su za nasljednika pokojnog Edwarda Kennedya u Senatu izabrali republikanca Scotta Browna. Dok se Kongres priprema za raspravu o prijedlogu državnog proračuna za fiskalnu 2011. godinu, direktor kongresnog Ureda za proračun, Douglas Elmendorf, iznio je upozorenje po pitanju nezaposlenosti u zemlji.

"Broj radnih mjesta će se sigurno povećati ove godine. No proći će dosta vremena prije nego što ljudi koji traže posao budu u mogućnosti pronaći zaposlenje. Procjenjujemo da se stopa nezaposlenosti neće smanjiti na svoju dugoročnu održivu stopu od pet posto do 2014. godine. Stoga se veći dio poteškoća zbog nezaposlenosti još uvijek nalazi pred nama, a ne iza nas."

Ovaj kongresni Ured procjenjuje da će se državni proračunski manjak malo smanjiti u ovoj fiskalnoj godini - na bilijun i 350 milijardi dolara - kako se ekonomija bude sporo oporavljala od teške recesije. U 2011. godini deficit bi se trebao značajnije smanjiti, na 980 milijardi dolara. Poboljšana slika deficita ovisi o tome hoće li se dopustiti da isteknu poreske olakšice donesene tijekom administracije predsjednika Georgea Walkera Busha, kazao je gospodin Elmendorf. On je također ukazao na „veliku i trajnu neuravnoteženost između potrošnje i prihoda savezne vlade,“ dodajući kako je ekonomija na neodrživom putu.

"Zemlja se suočava s temeljnom razjedinjenošću između usluga koje građani očekuju od vlade, poglavito beneficija za starije građane, te prihoda od poreza. Po tom pitanju nešto treba poduzeti ukoliko želimo izbjeći ozbiljnu dugoročnu štetu ekonomiji i dobrobiti stanovništva."

Loše stanje na tržištu rada te bojazni oko dugoročnih posljedica deficita veliki su problemi za predsjednika Obamu pred kongresne izbore u studenome. On se suočava s daljnjim republikanskim protivljenjem po nizu pitanja te se očekuje da će uporabiti svoj govor kako bi ukazao na postignuća paketa ekonomskih poticajnih mjera, a istodobno priznati nezadovoljstvo zbog tempa napretka. Uoči predsjednikovog govora o stanju nacije, čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell ponovio je svoje kritike predsjednika Obame i demokrata, ističući kako izgleda da oni ne razumiju bojazni Amerikanaca.

"Pouka iz prošle godine treba biti kristalno jasna. Amerikanci nisu sretni pristupom administracije. Oni su umorni od potrošnje, duga i vladinih preuzimanja kompanija. Oni žele da se naši problemi rješavaju korak po korak, a ne s velikim vladinim eksperimentima i planovima."

Izravno odgovorivši na takvu kritiku, demokratski senator Dick Durbin optužio je republikance za opstrukciju i ignoriranja napretka u usporavanju gubitka radnih mjesta od kada se predsjednik Obama počeo nositi s krizom koju je naslijedio od svog republikanskog prethodnika.

"Bili smo na rubu ponora i izvukli se, a sada polako ponovno jačamo, kako bi i trebalo. No odbaciti sve to i kazati da se radi o uzaludnim naporima koji nemaju rezultata jest ignoriranje onog što je vidljivo."

Predsjednik Obama predložit će trogodišnje zamrzavanje državne potrošnje za troškove koji nisu povezani s nacionalnom sigurnošću. Na taj način želi se pridonijeti kontroli rasta deficita te se procjenjuje da će tijekom deset godina biti ušteđeno 250 milijardi dolara. Direktor kongresnog Ureda za državni proračun rekao je da se radi o „koraku u pravom smjeru, ali malom koraku“ ka kontroli deficita. U onome što zvuči kao uvertira tona predsjednikovog govora, čelnik demokrata u Zastupničkom domu Kongresa, Steny Hoyer, kazao je da demokrati znaju da je američki ekonomski oporavak sada njihova odgovornost. Kritizirajući republikance koji su glasovali protiv predsjednikovog plana ekonomskog oporavka i drugih zakona, Hoyer je dodao da demokrati uviđaju opasnost od velikog proračunskog manjka.

"Zemlja je s pravom zabrinuta da Washington troši previše novca. Demokrati to prepoznaju i učinit će nešto po tom pitanju."

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs odbio je reći što bi predsjednik Obama mogao kazati u svom govoru o rezultatu senatskog izbornog nadmetanja u Massachusettsu kojim su republikanci dobili 41 glas, važan za blokiranje zakona.

Republikanci u Zastupničkom domu unaprijed su odbacili ono što su nazvali predsjednikovim izvrtanjem činjenica po pitanju fiskalne situacije, ustvrdivši da su „povijesno visoki dug i rekordni proračunski manjak izravni rezultati velike državne potrošnje predsjednika Obame.“

XS
SM
MD
LG