Linkovi

Govor o stanju nacije predsjednika Obame - prilika za novi politički početak


Američki predsjednik Barack Obama nalazi se – kako izgleda – na političkoj prekretnici dok se priprema za godišnji govor o stanju nacije pred zajedničkim zasjedanjem oba doma Kongresa i televizijskim gledateljstvom. Nedavna pobjeda republikanskog kandidata u saveznoj državi Massachusetts ukazuje na promjenu političkog okruženja za predsjednika koje je danas znatno drugačije od visoke stope odobravanja i očekivanja kad je preuzeo dužnost prije godinu dana.

Nakon godinu dana na dužnosti, istraživanja javnosti ukazuju da glasači imaju ozbiljne sumnje u 44-og predsjednika. Središnji dio predsjednikovog političkog dnevnog reda – reforma zdravstva – zastao je u Kongresu dok istodobno pada podrška građana takvom prijedlogu. Predsjednik Obama još uvijek je relativno popularan među glasačima, no sve više Amerikanaca ne slaže se s njegovim političkim odlukama, vjerujući da su preskupe ili neučinkovite.

Nakon prošlotjedne pobjede za senatsko mjesto savezne države Massachusetts, republikanci su u zamahu te s nestrpljenjem iščekuju osvajanje dodatnih mandata na izborima u studenome. U međuvremenu, predsjednik se tijekom nedavne posjete Ohiou vratio u raspoloženje iz vremena kampanje govoreći oštrije u prilog glasača iz srednjeg sloja.

"Želim da znate da se ovdje ne radi o meni. Ne radi se o meni, već o vama."

Najbolja prilika za svojevrsni novi početak dolazi večeras u govoru o stanju nacije pred oba doma Kongresa i televizijskim gledateljstvom. Očekuje se da će se predsjednik usmjeriti na pronalazak načina za pomoć obiteljima srednjeg sloja u njihovom svakodnevnom nošenju s ekonomskim problemima. Brojne pristaše predsjednika Obame kažu da predsjednik treba pronaći način za brzo usvajanje nekakve zdravstvene reforme i potom se okrenuti ekonomiji i radnim mjestima.

Naime, ankete pokazuju da su upravo ekonomija i radna mjesta glavna briga glasača. Republikanci sa svoje strane kažu da pobjedu u izborima za Senat iz savezne države Massachusetts treba vidjeti kao poruku glasača predsjedniku da se više otvori prema oporbi i pokuša pronaći više zajedničkih točaka u reformi zdravstva, ekonomiji i drugim pitanjima. Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

"Predsjednik je donio odluku da dosta zaokrene ulijevo. Zato nema podršku više republikanaca. Kad bi vladao više iz političke sredine mislim da bi dobio znatno širu suradnju s republikancima."

To je otprilike politički smjer za koji se odlučio bivši predsjednik Bill Clinton kada su na kongresnim izborima 1994. godine republikanci preuzeli kontrolu na Senatom i Zastupničkim domom. Matt Dallek politički je povjesničar pri Centru za dvostranačku politiku iz Washingtona.

"Vjerujem da će on nastaviti s pokušajima otvaranja, pokušajima nadilaženja razlika, otvaranja prema neovisnim biračima i pronalaska pitanja oko kojih može surađivati s republikancima, poglavito na pitanjima poput smanjenja deficita. "

Analitičari kažu da su predsjednikovi trenutni problemi također i test koji će pokazati može li ponovno zadobiti podršku javnosti kakvu je imao tijekom kampanje 2008. godine. Politički komentator Tom DeFrank.

"Dosta ljudi, uključujući demokrate, vjeruje da se on previše udaljio i postao odveć ravnodušan. Ljudi trebaju vidjeti kako on osjeća njihov bol, probleme i vidi što se događa u njihovim životima. On se ne može držati kao profesor."

Stručnjaci kažu da će biti važno vidjeti kakav će politički dnevni red predsjednik izložiti u govoru, poglavito u svjetlu republikanske pobjede u Massachusettsu te prijašnjih republikanskih pobjeda na izborima za guvernere Virginije i New Jerseya. Predsjednikov politički dnevni red bit će središnja tema kongresnih izbora u studenome, kaže Larry Sabato, analitičar sa Sveučilišta Virginije.

Većina stručnjaka predviđa da će republikanci dobiti 20 do 30 mandata u Zastupničkom domu, ali ta procjena može ići i više te ugroziti trenutnu demokratsku većinu koja iznosi 40 mandata. Očekuje se da će republikanci smanjiti prednost demokrata u Senatu koja trenutno iznosi 59 na prema 41 mandat.

XS
SM
MD
LG