Linkovi

Na današnji dan 1961. - prva izravna televizijska konferencija za novinare američkog predsjednika


25. siječnja 1961, milijuni Amerikanaca gledali su prvi izravni televizijski prijenos tiskovne konferencije jednog američkog predsjednika. Predsjednik John F. Kennedy, koji je na dužnost stupio tek pet dana ranije, 35 minuta je odgovarao na pitanja novinara. Bila je to prva od mnogih konferencija predsjednika Kennedyija, koje je televizija prenosila uživo.

Predsjednik Kennedy, kojemu su bile samo 43 godine kada je ušao u Bijelu kuću, bio je opušten, samouvjeren i šarmantan za vrijeme ovih televizijskih konferencija. Njegovi suradnici smatrali su ih načinom da se predsjednikova sposobnost komunikacije prenese američkim građanima.

Prijenosi njegovih konferencija usitinu i jesu povećali Keneddyijevu popularnost među Amerikancima. Od tada, političari, svjesni važnosti imidža koji se prenosi putem medija, često konzultiraju stručnjake kako bi im pomogli da što bolje iskoriste ovaj medij.

Keneddyijeva tiskovna konferencija proširila je format njegovog prethodnika, predsjednika Dwighta Eisenhowera, koji je bio prvi predsjednik koji je dozvolio da se njegov susret s novinarima snima. No, Eisenhowerova je konferencija kasnije editirana, a isječci pušteni u javnost, dok je Keneddyijeva bila prenošena uživo.

Inače, glavna tema Keneddyjeve prve tiskovne konferencija bilo je puštanje na slobodu dva pilota američke avijacije, koji su se nalazili u sovjetskom zatvoru, nakon što je njihov zrakoplov za nadgledanje oboren u srpnju 1960-e godine.

XS
SM
MD
LG