Linkovi

Vlada predlaže Mladena Bajića za treći mandat glavnog državnog odvjetnika - SDP protiv


Proteklog vikenda premijerka Jadranka Kosor je i službeno potvrdila - vladin kandidat za četverogodišnji mandat na dužnosti glavnog državnog odvjetnika je aktualni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Naime Bajiću mandat istječe u travnju ove godine, a Zakon obavezuje vladu da tri mjeseca prije isteka njegova mandata, pokrene postupak izbora novog čelnog čovjeka DORH-a. Premijerka Kosor ovog je vikenda izjavila da Mladen Bajić dobro radi svoj posao i da ga Vlada na toj dužnosti želi i iduće četiri godine.

KOSOR: „U skladu s onom vrlo jasnom i poznatom činjenicom koja je u temeljima rada vlade i za ovu i za sljedeću godinu, a to je da borba protiv korupcije mora biti do kraja bez ostataka i dakako, bez zaštićenih po bilo kojoj osnovi“.

Dobije li potporu većine ruku u Saboru koji u konačnici odlučuje tko će iduće četiri godine voditi Državno odvjetništvo, Bajiću će to biti treći uzastopni mandat na dužnosti glavnog državnog odvjetnika. Na toj je dužnosti već osmu godinu, dakle dva uzastopna mandata. Na čelo DORH-a došao je 2002. godine na prijedlog tadašnje Račanove koalicijske vlade, nakon što je Sabor prije vremena smijenio tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika, Radovana Ortynskog. Do dolaska u Zagreb Bajić je bio zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu.

Iako je na čelo Državnog odvjetništva 2002. došao na preporuku i uz podršku SDP-a, iako je prije četiri godine 2006. konsenzusom i HDZ-a i SDP-a izabran na drugi mandat načelu državnog odvjetništva, Bajić danas više ne može očekivati da će Sabor oko njegova izbora za treći mandat biti jedinstven kao prije.

Iako uz HDZ i koalicijski partneri u Kosiričninoj vladi najavljuju podršku Mladenu Bajiću jer je Državno odvjetništvo u novije vrijeme pokrenulo niz važnih antikorupcijskih istraga, SDP-ovci najavljuju da ovoga puta neće dići ruku za njegov treći mandat.

Naime premda je Državno odvjetništvo pokrenulo niz antikorupcijskih akcija kao što je akcija „Menadžer“ u kojoj se raščišćava kriminal u Podravci, akciju Bankomat u kojoj se rasvjetljava korupcija u Poštanskoj banci, pritvorila čelne ljude Hrvatskih autocesta zbog sumnji u korupciju u cestogradnji, podiglo optužnice za ubojstvo Ive Pukanića i mlade zagrebačke vježbenice Ivane Hodak, predsjednik SDP-a Zoran Milanović i njegovi stranački kolege tvrde da je Mladen Bajić podložan političkim pritiscima.

Zamjeraju mu naime što je brojne antikorupcijske afere pokrenuo tek u zadnjih pola godine, nakon smjene na čelu vlade. SDP naime smatra da je Bajić u osam godina svog mandata trebao i morao napraviti puno više te da kod oduka o pokretanju istraga nije smio politički kalkulirati.

Podsjećaju da je od izbijanja u javnost afere „kamioni“ do podizanja optužnice prošlo čak pet godina, te što afera Brodosplit koja se odigrala u ljeto 2005. još nije urodila optužnicom. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović tvrdi da je Bajićeva je obaveza, kao čelnog čovjeka državnog odvjetništva, da javno progovori o tome tko je prethodnih godina kočio istrage o korupciji.

Distanciranje SDP-a od Mladena Bajića nije od jučer. Naime već dvije godine za redom ta je stranka u SAboru odbila podržati Bajićeva redovita godišnja izviješća o radu glavnog državnog odvjetnika. Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović umjereniji je u ocjeni Bajićeva rada od svojih dojučerašnjih kolega iz SDP_a,

JOSIPOVIĆ:“Koga će se izabrati o tome odlučuje hrvatski Sabor. Prema tome, ja kao predsjednik države ne želim ulaziti u te izbore, ali govorim o svojim očekivanjima. Ako to bude gospodin Bajić, očekujem da će na neki način nastaviti ono dobro što je radio, ali da će i izvući i pouke iz kritika koje su se odnosile na rad državnog odvjetništva“.

Zanimljivo je da je i Branimir Glavaš nakon jučerašnjeg sastanka vrha HDSSB-a u Drinovcima u Hercegovini, poručio da se i njegova stranka protivi Bajićev trećem mandatu. Mladen Bajić je u listopadu prošle godine, nakon što je SDP oštro napao njegovo godišnje izviješće izjavio da je posao koji mu je povjeren iznimno teško obavljati ako za njega nema podršku i vlasti i oporbe.

Iako s glasovima HDZ-a i koalicijskih partnera ima dovoljno glasova za novi treći mandat, ostaje da se vidi hoće li ga prihvatiti ako je jasno da za njega neće dobiti podršku najjače opozicijske stanke.

XS
SM
MD
LG