Linkovi

Srbijanski predsjednik Tadić upoznat će Vijeće sigurnosti s 'ratno-huškačkim' izjavama predsjednika Mesića


Srbijanski predsjednik Boris Tadić danas će se obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i, kako je najavljeno, govoriti i o izjavi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o eventualnoj uporabi vojne sile u slučaju pokušaja odvajanja srpskog entiteta od Bosne i Hercegovine.

Tadić je rekao da Mesić 'huška na rat'. Hrvatski predsjednik kazao je da bi naredio vojnu intervenciju ukoliko bi se bosanski Srbi pokušali odcijepiti od Bosne i Hercegovine dodajući da Hrvatska ima pravo pridržavanja Daytonskog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat na području bivše Jugoslavije.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik pozvao je na referendum o neovisnosti Republike Srpske.

Predsjednik Mesić vjeruje da takav referendum predstavlja prijetnju bosanskim Hrvatima.

Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se jučer u State Departmentu s visokom povjerenicom Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton. U obraćanju novinarima nakon sastanka, gospođa Clinton je rekla da je tokom razgovora, uz ostalo, razmotrena i situacija na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini. To je potvrdila i povjerenica Ashton rekavši da su razgovori obuhvatili i pitanja zemalja u okruženju Europske unije, izdvajajući Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.


XS
SM
MD
LG