Linkovi

Na današnji dan 1973. godine u SAD-u legaliziran pobačaj


22. siječnja 1973., američki Vrhovni sud legalizirao je pobačaj u Sjedinjenim Državama. "Roe protiv Wade" bio je slučaj koji je pred ovaj sud iznijela žena kojoj je, prema teksaškom zakonu, bilo zabranjeno da pobaci.

Pravo ime ove žene bilo je Norma McCorvey, no u sudskom procesu nazvana je Jane Roe, kako bi se zaštitio njen identitet. Jane Roe izgubila je slučaj u teksaškom sudu, nakon čega je uputila žalbu najvišem sudu u zemlji. Vrhovni sud donio je odluku - sa sedam sudaca za i dva protiv - da žene imaju pravo na pobačaj u prva tri mjeseca trudnoće, no da država ima pravo zaštiti interes nerođenog fetusa ako je u mogućnosti živjeti samostalno izvan majčine utrobe.

Ova je odluka postala jedna od najkontroverznijih u povijesti Vrhovnog suda. Mnogi od protivnika pobačaja kažu da je okončanje trudnoće ubojstvo, te da nerođeni fetus ima pravo na ustavnu zaštitu na isti način kao i živi ljudi. Pobornici pobačaja, ili kako ih se još naziva, oni koji su za pravo izbora, tvrde da trudnice imaju ustavno pravo na privatnost, i pravo da same donesu odluku o fetusu koji je u njihovom tijelu.

Grupe koje se protive pobačaju svake godine na godišnjicu ovog sudskog slučaja priređuju prosvjede u Washingtonu i drugim američkim gradovima. Pobornici suprotne strane ponekad i sami organiziraju prosvjedna okupljanja u to isto vrijeme.

XS
SM
MD
LG