Linkovi

U Rusiji se sve češće postavljaju pitanja kakve ljude zapošljava tamošnja policija


Kriza je očito od travnja prošle godine, kada je zamjenik zapovjednika jedne moskovske policijske postaje, pod utjecajem alkohola, počeo pucati na kupce u jednoj trgovini. On tvrdi da je pucao jer je bio pod visokim stresom uslijed razmirica sa suprugom. U studenom, trojica su policajaca uhićena jer se sumnja da je jedan od njih na smrt pretukao prolaznika, dok su dvojica to gledala. Sva su trojica, navodno, bili pijani.

Prošli je tjedan uhićen pukovnik ruske policije koji je, navodno, iz revolvera pucao na vozača ralice za snijeg, koji je slučajno ogrebao njegov automobil. Policijski je časnik incident objasnio činjenicom da je u vozilu bila njegova trudna supruga. Posljednji incident nije se dogodio u Moskvi već u gradu Tomsk – u policijskom centru za detoksikaciju, 26-godišnji policajac Aleksej Mitajev na smrt je prebio jednog novinara.

List za koji je radio ubijeni novinar piše da su žrtvu policiji prijavili susjedi jer je, navodno, u svom stanu preglasno slušao glazbu. Pokazalo se da je privedeni bio pijan, no list iz Tomska piše da je u policijskom pritvoru žrtva bila sodomizirana drškom od metle. Istražni sudac Andrei Gusev kaže da je incident posljedica policajčevih psihičkih traumi.

Istražitelj tvrdi da je policajac Aleksei Mitajev brinuo o dvije obitelji te da njegovi osobni problemi vuku podrijetlo iz neriješenih obiteljskih odnosa. Zamjenik guvernera okruga Tomsk Juri Sukhopliuev tvrdi da nije bilo znakova da je policajac nestabilna osoba. Ovaj ruski dužnosnik kaže da je očito da se treba poboljšati postupak zapošljavanja policajaca.

Optuženog policijskog djelatnika opisao je kao 'podmuklog čovjeka' – i to zato što ništa iz njegove profesionalne prošlosti nije ukazivalo da je on sposoban za ovakav zločin. No, psiholog Mihail Vinogradov, čija je uža specijalnost kriminal, kaže da je barem trećina ruskih policajaca ili alkoholičari ili psihopati. A posao – kaže Vinogradov – dobivaju preko veze i putem korupcije.

Ovaj ruski stručnjak kaže da je cijeli policijski sustav ogrezao u nepotizam. Nitko nikoga za ništa ne okrivljuje, a za važna se mjesta u hijerarhiji natječu razni policijski klanovi. Personalna služba toliko je loša da se često 'provuku' i nestabilne osobe – kaže Vinogradov. On navodi primjer jednog policijskog narednika koji je nakon psihijatrijskog pregleda bio otpušten s posla, ali je ubrzo dobio novi, u jednom drugom moskovskom policijskom okrugu.

Pri tome nitko nije posavjetovao psihijatre, a narednik je ubrzo optužen za silovanje i sada se nalazi u zatvoru. Ruski ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev nedavno je nastojao uvjeriti predsjednika države Dmitrija Medvjedeva da će se poboljšati nadzor uposlenika te sustav primanja novih policajaca.

Pri tome je Nurgalijev posebno naglasio važnost psihijatrijskog pregleda policajaca. Ministar je rekao da se naglasak stavlja na psihijatrijska i psihološka testiranja uz pomoć detektora laži. Uvedene su promjene i u rezervni sastav policije kao i u sustav unapređivanja za više časnike i upravni ešalon policije. Psihijatar Mihail Vinogradov je rekao da je većina ruskih policajaca – pošteni i vrijedni ljudi. No, problem je i u tome što Rusija ima previše policajaca – oko trećina ih je po Vinogradovu višak. Kvaliteta policijskog rada znatno bi se podigla kada bi nestabilne osobe bile uklonjene iz policije – kaže Mihail Vinogradov.

XS
SM
MD
LG