Linkovi

Jedinstven stil vladanja Baracka Obame oblikovan je njegovim životnim iskustvom


Na inauguraciji predsjednika Obame okupilo se milijun ljudi. No kada je skandiranje prestalo predsjednik se morao nositi s više istodobnih kriza – ekonomskom recesijom i dva rata.

Obama: „Tipični predsjednik, vjerujem ima dva ili tri velika problema. Mi smo imali sedam ili osam velikih problema“.

U nošenju s tim problemima pojavio se predsjednikov politički stil koji se može karakterizirati smirenošću pa čak i rezerviranošću. Predsjednikovi prijatelji s Havaja prepoznaju obrazac.

„Njegova staloženost, smirenost i zajedništvo djeluju vrlo havajski“.

Ku ulei Stockman vodi Havajsku školu u području Washingtona. Ona kaže da je prvi američki predsjednik koji je rođen na Havajima u Bijelu kuću donio havajsku kulturu i način razmišljanja.

„Havajsku kulturu svaki dan vidimo u njemu. Vidimo je u njegovim govorima. On živi, konzumira i diše s aloha kulturom“.

Aloha doslovno znači „udisaj života“. Aloha je također osjećaj zajednice, vjerovanje da se svi trebaju slagati. Ken Walsh prati Bijelu kuću za tjednik US News and World Report. On kaže da se tragovi havajskog mentaliteta mogu vidjeti kod predsjednika Obame.

„On osjeća da nije čovjek sklon sukobima. On pokušava biti vrlo metodičan i uključiv i to dolazi izravno iz havajskog iskustva“.

Walsh dodaje da je havajska kultura imala utjecaj na Baracka Obamu tijekom čitavog njegovog života. Dan Johnson-Weinberger bio je student predsjednika Obame na Pravnom fakultetu Sveučilišta Chicaga.

„On je aktivno poticao raspravu. Postojao je osjećaj da ukoliko ne sudjelujete u diskusiji da ne ispunjavate očekivanja na predavanju, a tako nije bilo drugdje“.

Johnson-Weinberger kaže da je tadašnji profesor Obama tražio od studenata da sagledaju sve strane nekog slučaja te da prikupe sve informacije koje mogu. Dan Johnson Weinberger vjeruje da predsjednik na sličan način vodi vladu. Vodeći savjetnici predsjednika Obame kažu da je njegov stil odlučivanja sličan načinu na koji odvjetnici razmatraju neki slučaj, a u javnim istupima izgleda kao da drži predavanje. Martha Joynt Kumar, koja predaje politologiju na Sveučilištu Towson, u istupima predsjednika Obame čuje kolegu profesora.

„Budući da se on voli nositi sa širim pitanjima i povezivanjem stvari u njemu se vidi profesorski pristup. To je vidljivo i u načinu na koji objašnjava stvari. On voli biti u situacijama gdje može nadugo govoriti o tome što je važno“.

Svaki predsjednik je zbroj prijašnjih iskustava. U slučaju predsjednika Obame to je rezultiralo jedinstvenim stilom za koji neki kritičari kažu da je previše udaljen te da mu nedostaje strasti. Ken Walsh predviđa da će predsjednik Obama ostati dosljedan svom stilu no postavlja pitanje hoće li stil predsjednika Obame polučiti rezultate koji su mu potrebni kako ulazi u drugu godinu predsjedničkog mandata.

XS
SM
MD
LG