Linkovi

Hloverka Novak-Srzić smijenjena s dužnosti glavne urednice informativnog programa HRT-a


Hloverka Novak Srzić više nije glavna urednica informativnog programa Hrvatske radio - televizije. Za njezinu smjenu glasalo je devet od ukupno deset članova Programskog vijeća HRT-a a samo jedan član bio je protiv smjene. Nakon što je sad već bivši ravnatelj HTV-a Blago Markota početkom prosinca zatražio njezinu smjenu i nakon niza peripetija, Srzić je napokon stavila urednički mandat na raspolaganje, Tekst njezine ostavke pred Programskim vijećem HRT-a pročitao je predsjednik Vijeća Zvonko Milas:

MILAS:“Odlučila sam staviti na raspolaganje mandat glavne urednice informativnog programa Hrvatske radio televizije. U mom profesionalnom vijeku funkcije mi nikad nisu bili imperativ, a nadam se da će moj potez novom vodstvu u ovim teškim vremenima olakšati napore i rad na stabilizaciji poslovanja Hrvatske radiotelevizije“.

Novak Srzić je smijenjena zbog nezadovoljavajućeg stanja u informativnom programu te kuće, pada profesionalnih standarda, uredničkih promašaja i sukoba s nizom urednika i novinara programa kojem je bila na čelu.

Među najvećim propustima u informativnom programu HRT-a na sjednici Programskog vijeća navedeni su neemitiranje emisije Latinica, zaostajanje informativnog programa HRT-a za privatnim komercijalnim televizijama, kašnjenje čak i vremenske prognoze za sat vremena.

Jedan od većih propusta HTV-a je krađa izborne izlazne ankete u prvom krugu predsjedničkih izbora od komercijalnih televizija. Za to je na sjednici programskog vijeća na kojoj je razriješena, Novak Srzić optužila predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina, jer je tvrdi, prekasno, odlučio „zažmiriti“ na zakonsku odredbu da izborna šutnja završava u ponoć.

Do izbora novog glavnog urednika Informativnog programa HRT-a, za vršitelja dužnosti imenovan je Renato Kunić, dosadašnji urednik redakcije unutarnje politike HTV-a. Programsko vijeće danas je otvorilo i ponude pristigle na natječaj za novog ravnatelja HRT-a. Među petnaest kandidata čije su kandidature pravno valjane, Programsko će Vijeće unutar idućih 45 dana izabrati novog ravnatelja Hrvatske radio televizije, i to dvotrećinskom većinom glasova.

Naime, bivši ravnatelj HRT_a Vanja Sutlić te ravnatelji za televiziju, radio i glazbenu proizvodnju razriješeni su s dužnosti 8. prosinca prošle godine zbog posvemašnjeg lošeg stanja u toj medijskoj kući. Hrvatska radio - televizija novog bi ravnatelja trebala dobiti do konca veljače, a novog urednika informativnog programa do konca lipnja.

XS
SM
MD
LG