Linkovi

Iako su Haićani počeli primati humanitarnu pomoć, sve je izraženije nezadovoljstvo zbog sporosti međunarodne zajednice


Međunarodni humanitarni djelatnici na Haitiju tvrde da voda, hrana, lijekovi i druga roba postupno stižu do građana Port-au-Princea. No, u glavnom gradu Haitija zamjetna je sve jača nervoza i nezadovoljstvo zbog toga što svega toga nema dovoljno.

Strani dužnosnici kažu da je širom grada postavljeno nekoliko poljskih bolnica, kao i postaja za distribuciju hrane. Također, lokalni je aerodrom raščišćen te sada na njega dnevno može sletjeti znatno više zrakoplova nego prije pet ili šest dana.

Bez obzira na to, organizacija Liječnici bez granica žali se što su njezina dva zrakoplova s medicinskom opremom bila preusmjerena u susjednu Dominikansku republiku, umjesto da slete u Port-au-Prince. Zbog toga se kasnilo s hitnim amputacijama i operacijama općenito, tvrdi ova međuanrodna humanitarna organiazcija.

Javlja se i o pljačkama nekih objekata, a organizacija Liječnici bez granica navodi da su njezini djelatnici morali raditi i na ranama od vatrenog oružja, a ne samo zbrinjavati žrtve potresa.

Svjetski program za hranu danas planira Haićanima podijeliti oko 95 suhih obroka. Haićani se, pak,ažle da hrane nema dovoljno.

Glavni tajnik Ujedinjenih anroda je navijestio da će Vijeće sigurnosti na Haiti poslati još 3500 mirovnjaka i policajaca.

Danas na Haiti stiže bivši američki predsjednik Bill Clinton koji će se sastati s predsjednikom Rene Prevalom. Kritičari haićanskog čelnika zamjeraju mu da 'više razgovara sa stranim državnicima, nego što je u kontaktu s vlastitim narodom.' U posljednjih šest dana, naime, Preval se uopće nije obratio svojim sugrađanima, niti putem televizije a niti radija.


XS
SM
MD
LG