Linkovi

The Book of Eli - novi film s Denzelom Washingtonom


Denzel Washington glumi proroka na duhovnoj misiji koji luta devastiranim krajolicima u mračnoj ali, na koncu, nadom ispunjenoj futurističkoj drami, naslovljenoj „The Book of Eli“, odnosno Evanđelje po Iliji.

On je samotnjak koji kroči pustopoljinom. Dobro naoružan, jer to i mora biti kako bi preživio u svijetu kojim caruje kaos; no, on isto tako nosi i trošnu torbu u kojoj se nalazi njegova najdragocjenija imovina, ono što bi obranio po svaku cijenu. Nije to zlato, niti su to dragulji, nego u kožu uvezana knjiga s utisnutim velikim križem na koricama.

Denzel Washington glumi Iliju, lutalicu na misiji. Ovaj oskarom nagrađeni glumac je i producent filma.

" Ljudi me pitaju: je li to film o bibliji? Kažem: nije, to je film o moći. Ustvari, radi se o čovjeku koji je na misiji, ali ipak postaje najagresivniji čovjek u svijetu."

No, kaže Washington, kad Ilija dostigne svoju najnasilniju točku, jedna mlada djevojka – koja ne zna ništa o Bogu, koja je potpuno nevina, čak ne zna ni čitati – otvara mu oči i ponovno ga vraća njegovoj čovječnosti.

Mila Kunis glumi mladu Solaru koja postaje njegov pratilac na putu i njegova učenica kada ju on spasi od Carnegieja, lokalnog despota koji kinji i vlada jednim malim mjestom i sanja o većoj moći … do koje bi došao kad bi se uspio domoći Ilijine knjige.

Carnegieja glumi engleski glumac Gary Oldman, dok njegovog pomoćnika glumi Ray Stevenson. Jennifer Beals tumači ulogu slijepe žene koju održava nada u bolju budućnost za njezinu kćerku. Film Evanđelje po Iliji režirala su braća blizanci Albert i Allen Hughes, koji tvrde da film ne zagovara niti jednu određenu vjeru, nego govori o duhovnosti jednog jedinog čovjeka, njegovoj osobnoj vjeri koja se nađe na kušnji i njegovoj voljnosti da se za nju žrtvuje. Scenarij za film je napisao Gary Whitta, a glazbu je skladao Atticus Ross.

XS
SM
MD
LG