Linkovi

Na Haitiju, i uz danonoćni rad humanitaraca, distribucija pomoći ostaje najveći problem


Predsjednik Obama okupio je u subotu u Bijeloj kući bivše predsjednike Georgea W. Busha i Billa Clintona na raspravu o njihovoj misiji pomoći narodu Haitija. Dvojica bivših predsjednika su pokrenula zajednički fond za prikupljanje financijske pomoći, www.clintonbushhaitifund.org, koji prima donacije preko interneta i obećava da će 100 posto priloga izravno biti korišteno za humanitarne napore.

Na Haitiju, humanitarni djelatnici rade danonoćno kako bi dopremili očajnički potrebnu vodu, hranu i medicinsku pomoć stradalnicima od potresa u glavnom gradu Port-au-Princeu. Najveći problem predstavljaju zagušenost aerodroma, te uništene i blokirane ceste.

Uz to, haićanski glavni grad više nema djelatnu policiju, a tisuće kriminalaca, – koji su se našli na slobodi nakon uništenja zatvora –, prema izvješćima, haraju noću ulicama naoružani mačetama.

Američke snage nadziru aerodrom i vode kontrolu leta prema sporazumu sklopljenom s haićanskom vladom, no još ih nema dovoljno za održavanje sigurnosti. Admiral Mike Mullen je rekao da će do ponedjeljka 10 tisuća američkih postrojbi biti ili na otoku ili na brodovima uz obalu i pomagati u distribuciji pomoći.

U Port-au-Prince u subotu dolazi američka državna tajnica Hillary Clinton s novim direktorom Američke agencije za međunarodni razvoj Rajivom Shahom koji koordinira sve trenutne američke humanitarne djelatnosti za Haiti. Gospođa Clinton će se zadržati samo na aerodromu kako bi što manje ometala humanitarne aktivnosti, te će se sastati s haićanskim predsjednikom Reneom Prevalom i drugim američkim i međunarodnim dužnosnicima na raspravu o najboljim načinima pomoći u obnovi Haitija.

XS
SM
MD
LG