Linkovi

Zakon koji je prije 90 godina zabranio alkoholna pića u SAD-u nije bilo lako provoditi u djelo


Prije točno 90 godina, 16. siječnja 1920. godine, na snagu je stupio Volstead Act, kojim se u Sjedinjenim Državama uvela zabrana alkoholnih pića. Ovim zakonom potvrđen je 18. amandman američkog ustava, kojim se u Sjedinjenim Državama zabranjuje proizvodnja, prodaja, prijevoz i uvoz alkoholnih pića. Zakon je ime dobio po članu američkog zastupničkog doma, Andrewu Volsteadu iz savezne države Minnesota, koji je predložio ovaj zakon 1919. godine.

Ovim zakonom alkoholna pića definirana su kao ona koja sadrže više od 0,5 posto alkohola. Tom uredbom počeo se primjenjivati ustavni amandman izglasan godinu ranije, te se određuju novčane kazne, kao i kazna zatvora za prekršitelje, a saveznom se uredu za poreze daju ovlasti da uspostavlja ovaj zakon.

No, nakon njegovog usvajanja, pokazalo se da ga je vrlo teško provoditi u djelo. Premda se vjeruje da su ljudi općenito manje pili tijekom prohibicije, konzumiranje alkohola nesmetano se nastavilo, naročito u velikim gradovima. Mnogi kritičari prohibicije isticali su demoralizirajući učinak - da su vrlo ugledni građani rutinski kršili zakon.

Prohibicija, koju je predsjednik Herbert Hoover nazvao „eksperimentom s plemenitom namjerom“ - propala je. 1933. godine, prohibicija je ukinuta izglasavanjem 21. amandmana na američki ustav, te je tako prodaja alkoholnih pića ponovno postala legalna.

XS
SM
MD
LG