Linkovi

Glavni tajnik UN-a upozorava da nije ostalo mnogo vremena za spašavanje zatrpanih u Port-au-Princeu


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je da je ostalo vrlo malo vremena za spašavanje žrtava potresa na Haitiju koje su, možda, još uvijek žive i zatrpane ispod ruševina u Port-au-princeu.

Crveni križ procjenjuje da je na Haitiju poginulo između 45 i 50 tisuća ljudi.

U ovoj karipskoj otočnoj zemlji, inače jednoj od najsiromašnijih na svijetu, vlada nestašica gotovo svega, a pogotovo hrane, lijekova i pitke vode.

Ban Ki-moon zatražio je od međunarodne zajednice donacije u vrijednosti od oko 550 milijuna dolara, kako bi se podmirile ove potrebe.

Na Haiti stiže humanitarna pomoć iz više desetaka zemalja, međutim aerodrom i luka, kao i prometnice ne funkcioniraju tako da je teško pomoć podijeliti građanima.

Pred teško oštećenu luku Port-au-Prince stigao je američki nosač zrakoplova s oko 19 helikoptera koji će pomoći u dopremi humanitarnih pošiljki na kopno.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je zbog potresa 300 tisuća Haićana ostalo bez doma.

******

Predsjednik Barack Obama ponovio je da Haiti može računati na punu podršku njegove administracije, i što se tiče prve pomoći ovoj zemlji ali i u dugoročnoj obnovi od potresa.

Predsjednik je dodao da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu kako bi spasile što više života, a zemlju postavile na svoje noge.

Američki je predsjednik inače danas telefonski razgovarao s kolegom s Haitija, Rene Prevalom. Gospodin Obama je razgovor opisao kao 'vrlo emocionalan'.

Naime, i predsjednika je Prevala potres ostavio beskućnikom – u Port-au-Prince gotovo je srušena predsjednička palača kao i mnoga ministarstva.

Sjedinjene su Države dale haićanskoj vladi komunikacijsku opremu kako bi se počela uspostavljati veza među raznim ustanovama.

Washington će, na ime prve pomoći, Haitiju poslati oko 100 milijuna dolara.

Na Haiti je stiglo već na tisuće marinaca, nosač zrakoplova te jedan brod-bolnica.

Glasnogovornik Državnog tajništva rekao je da Washington želi surađivati s vladom Haitija te da je 'nikako ne želi zamijeniti'.
XS
SM
MD
LG