Linkovi

Nakon rekordne zarade u 2009, JP Morgan Chase na bonuse troši 9.3 milijarde dolara


Druga po veličini banka u Sjedinjenim Državama, JP Morgan Chase, u posljednjem tromjesečju 2009. ostvarila je rekordan profit. On je rezultat skupljih pristojbi na financijsko poslovanje koje ova banka naplaćuje svojim klijentima.

JP Morgan Chase je od listopada pa do početka siječnja zaradila oko tri milijarde i tri stotine milijuna dolara, a u toku cijele prošle godine - 11 milijardi i 700 milijuna.

Zbog toga će svojim uposlenicima Morgan Chase isplatiti oko 9 milijardi i 300 milijuna dolara u obliku raznih redovitih naknada, plaća i bonusa.

Ovo posljednje je objavljeno samo dan nakon što je predsjednik Obama kritizirao banke zbog isplata – kako je rekao – 'opsceno visokih bonusa', iako su one profit u velikoj mjeri ostvarile uz pomoć državnog novca, koji im je bio posuđen u jeku najveće krize, kako bi se saniralo njihovo poslovanje.

Dnevnik Wall Street Journal objavio je da će 38 najvećih financijskih ustanova u zemlji isplatiti svojim uposlenicima oko 145 milijardi dolara na ime bonusa i drugih nadoknada.

Krajem 2008. Vlada Sjedinjenih Država inicirala je program sanacije najvećih banaka kojim je Washington privatnom financijskom sektoru dao oko 700 milijardi dolara, kako bi se spriječio bankrot najvećih banaka.


XS
SM
MD
LG