Linkovi

Washington priprema službeni prosvjed Pekingu zbog hackerskih napada na Google


Sjedinjene Država su najavile da će sljedeći tjedan kineskoj vladi uložiti službeni prosvjed zbog hackerskih napada na usluge elektronske pošte koje u Kini osigurava američka tvrtka Google.

Glasnogovornik Državnog tajništva rekao je da Washington želi da Peking objasni što se dogodilo te da kaže što namjerava učiniti kako se hackerski upadi ne bi ponovili.

Tvrtka Google je prije nekoliko dana priopćila da više neće cenzurirati svoje sadržaje koji su na raspolaganju čitateljima u Kini – nakon što su nepoznati hackeri prodrli u elektronsku poštu kineskih aktivista ljudskih prava.

Google je najavio da će razmotriti potpuno povlačenje iz Kine.

Američki veleposlanik u Kini John Huntsman izjavio je danas u Pekingu da Washington ovu temu smatra pitanjem slobode govora, što je jedna od temeljnih vrijednosti američkog društva.

******

Kada već spominjemo Kinu, zabilježimo i to da je pekinška policija zabranila održavanje modne revije homoseksualaca u jednom tamošnjem noćnom klubu.

Razlog - organizatori nisu zatražile dozvolu za održavanje ove manifestacije, jedne od prvih takve vrste u Kini.

Do 1997., homoseksualnost je u Kini bilo kazneno djelo, a do 2001. smatralo se da je to mentalni poremećaj. Prema državnoj izvještajnoj agenciji, među milijardu i tri stotine milijuna Kineza ima između pet i deset milijuna homoseksualaca.

Ne-vladine organizacije procjenjuju da ih je najmanje 30 milijuna.XS
SM
MD
LG