Linkovi

'Svi su hrvatski državljani dobro i zasad nam ne treba pomoć' - javio je s Haitija Glasu Amerike hrvatski policajac Tihomir Svatoš


Na Haitiju se nastavlja agonija i četvrti dan nakon potresa dok se strah, frustracije i ljutnja mogu vidjeti na svakom koraku. Glas Amerike je kontaktirao jednog od desetak hrvatskih državljana koji se nalaze u glavnom gradu Haitija preživjeli su potres. Riječ je o policajcu Tihomiru Svatošu, koji je član UN-ove misije u toj karipskoj zemlji. Evo njegove poruke koju smo dobili e-mailom:

“Ukratko ću Vam odgovoriti na vaše pitanje kako smo i treba li nam ikakva pomoć. Svi su hrvatski državljani dobro i za sada nemamo nikakvih problema. Hvala na brizi ali za sada stvarno ne trebamo nikakvu pomoć. Pozdrav svim slušateljima - Tihomir Svatoš.”

Pomoć na Haiti stiže sporo jer je infrastruktura uništena, a zračna luka mala i zakrčena, dok je kontrolni toranj srušen. Da nema američkih vojnika, zračna luka bi bila potpuno neupotrebljiva. Luke su oštećene, nema komunikacije, počela su pljačkanja, ubojstva, očaj se širi poput kuge… I, nema vode koja je vrijednija od bilo kakvog novca.

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Carl Vinson danas otpočinje svoju misiju humanitarne pomoći tijekom koje će služiti kao plutajuća helikopterska baza, te za medicinsku i logističku pomoć žrtvama potresa. Brod ima sustav za desalinizaciju morske vode i može proizvesti 15 tisuća hektolitara pitke vode dnevno. Ovaj bolnički brod ima više desetaka medicinskih kreveta i tri dvorane za operacije.

Predsjednik Obama je najavio 100 milijuna dolara izravne američke pomoći, na Haiti stižu marinci, došle su spasilačke ekipe, u Americi se vodi ogromna akcija prikupljanja pomoći, holivudske zvijezde daruju novac, javne ličnosti pozivaju Amerikance da učine sve što mogu… Ovo je jedna od najvećih akcija pomoći u novijoj američkoj povijesti.

XS
SM
MD
LG