Linkovi

Je li SAD uspio popraviti odnose s Rusijom?


Bijela je kuća u siječnju prošle godine najavila da joj je cilj obnoviti dobre odnose kakvi su između Washingtona i Moskve postojali početkom desetljeća, u vrijeme kada je George Bush tek postao predsjednik. Neovisni ruski analitičar Aleksandar Konovalov kaže da je vlada Georgea Busha 'ignorirala Rusiju' - zbog njezine razmjerno male ekonomije a i zbog dotrajalog nuklearnog arsenala.

On kaže da administracija Baracka Obame shvaća da Rusiji ne treba prići na temelju varavih statističkih podataka, i da je to dobro. Konovalov naime smatra da je važnost Rusije u svijetu znatno veća nego što to govore statistike, te da 'Amerika treba Rusiju, baš kao što i Rusija treba Ameriku'. Ovaj ruski stručnjak kaže da su područja suradnje – rat protiv terorizma, Afganistan, iranski nuklearni program te općenito sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja.

Washington i Moskva u vezi s ovim posljednjim rade na novom sporazumu koji će zamijeniti ugovor START-1, kojem je važenje isteklo u prosincu. Rusija je inače pozdravila odustajanje Washingtona od postavljanja elemenata novog raketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

S druge strane, Rusija je dopustila da se preko njezina teritorija opskrbljuje misija NATO-a u Afganistanu.Bez obzira na ove pozitivne trendove, ruski je predsjednik Medvjedev izjavio da će njegova zemlja razvijati nove nuklearne tehnologije – što je zabrinulo Washington.

Ruski je predsjednik najavio da će Moskva i nakon potpisivanja sporazuma raditi na razvoju strateških ofenzivnih snaga, jer je bez njih – kako je rekao – nemoguće braniti zemlju. Aleksandar Konovalov kaže da su se rusko-američki odnosi 2009. popravili, no – očito - ne dovoljno.

Put je znatno duži od godine dana – kaže Konovalov, dodajući da je najpotrebnije uspostaviti potpuno novu razinu povjerenja između dvije zemlje. Sadašnje nepovjerenje u najvećoj je mjeri vezano za situaciju u neovisnim državama uz rusku granicu, koje su prije bile sovjetske republike. Washington odbacuje ruske ideje da Moskva u tim područjima ima neka specijalna prava, dok se Rusija pak protivi širenju NATO saveza na Gruziju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG