Linkovi

Bijela kuća najavljuje nove mjere koje će prisiliti banke sanirane državnim novcem da vrate posuđeno


Predsjednik Barack Obama sutra će objaviti nove mjere kojima je cilj ishoditi povrat državnog novca koji je 2008. i 2009. dan najvećim financijskim ustanovama kako bi se spriječio njihov kolaps, uslijed krize u bankarskom sektoru.

Bijela kuća želi da banke vrate oko 120 milijardi dolara posuđenog novca.

Nakon što su ove godine - uz državnu pomoć - ostvarile profit, sanirane su banke svojim čelnim ljudima počele opet isplaćivati velike bonuse, što je ozlojedilo i javnost i političare.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je danas da direktori velikih financijskih korporacija javnosti duguju, 'u najmanju ruku', ispriku.

Za to vrijeme na Capitol Hillu, u Kongresu SAD, direktori četiri najveće američke financijske kompanije objašnjavali su svoje poslovanje članovima dvostranačkog povjerenstva koje istražuje krizu u financijskom sektoru. Čelnici korporacija Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley i Bank of America izjavili su da nisu bili u stanju prognozirati razmjere financijske krize.

I oni se inače zalažu da je potrebno uvesti nove regulacijske mjere kako bi se upravljalo financijskom industrijom. Okupljene direktore velikih financijsko-bankarskih ustanova nekoliko je kongresnika kritiziralo zbog toga što su primili iznimno velike bonuse.


XS
SM
MD
LG