Linkovi

Pred predsjednikom Obamom sve brojniji izazovi


Administracija predsjednika Obame još uvijek se nalazi pod udarom snažnih kritika zbog navodno presporog odgovora na neuspio 'božićni teroristički napad' na avionskoj liniji Amsterdam-Detroit.

Evo kako je kritike nedavno komentirao predsjednik Obama: "Najmanje me zanima prebacivanje odgovornosti na nekoga drugoga. Nastojim nešto naučiti iz ove situacije i ispraviti pogreške, kako bi zemlja bila sigurnija. Ali, u konačnici, ja sam odgovoran. Kao predsjednik, odgovoran sam za zaštitu naše zemlje i našeg naroda. Kad sistem zakaže, ja sam odgovoran."

Republikanski senator Jon Kyle kaže da predsjednik mora više raditi kako bi građane uvjerio da je zaista predan ratu protiv terorizma: "Kad predsjednik kaže da smo u ratu, on to mora dokazati i na djelu. Mora postojati osjećaj hitnosti u rješavanju nekih problema. Svojim ljudima predsjednik mora dati na znanje da je ovo rat. Obavještajni rad mora biti bolji."

Prva godina predsjednikova mandata prošla je većinom u znaku domaćih prioriteta – ekonomije i reforme zdravstva. Republikanci se u načelu protive svim Obaminim idejama na unutrašnjem planu, no podržali su ga kada je objavio da će u Afganistan poslati pojačanja.

Larry Sabato, politički analitičar koji predaje na sveučilištu Virginije, kaže da borba protiv terorizma – koja je ponovno došla u prvi plan – predstavlja novi izazov za Baracka Obamu: "Republikance se već desetljećima smatra 'čvršćima' kada je u pitanju obrana i nacionalna sigurnost. Za demokrate se misli da su na tom području 'slabija' odnosno 'blaža' stranka. Moram reći, da su ti politički klišei ponekad točni, a ponekad nisu. No, od rata u Vijetnamu to je vrlo čvrsta predodžba na američkoj političkoj sceni."

Očekuje se da će zakonski prijedlog o reformi zdravstva uskoro ući u svoj konačni krug pregovora u Kongresu Sjedinjenih Država. Demokrati žele da predsjednik ovu inicijativu svojim potpisom pretvori u zakon u roku od nekoliko sljedećih tjedana.

Povjesničar Matt Dallek koji radi u washingtonskom Centru za dvostranačku politiku, analizira izglede demokrata na izborima za Kongres ove jeseni: "Usvajanje reforme zdravstva jako će pomoći predsjedniku. NO sumnjam da će se korist vidjeti već na ovim izborima za Kongres. Bit će to dobro za njega na predsjedničkim izborima 2012, a naravno i u povijesnim razmjerima, u smislu Obamina predsjedničkog nasljeđa."

Tom DeFrank, novinar dnevnika New York Daily News smatra da republikanci neće biti u stanju demokratima preoteti većinu u dva doma Kongresa, ali će je smanjiti. Larry Sabato kaže da ishod kongresnih izbora u studenom ovisi o stanju nacionalne ekonomije, visini stope neuposlenosti, ali i o efikasnoj obrani od terorizma.

Na polovici njegovog prvog mandata stranka predsjednika države u pravilu gubi mjesta u Kongresu. Ako Obamini demokrati izgube mnogo tih mjesta – pogotovo ako izgube većinu u nekom od dva doma Kongresa – predsjedniku će biti vrlo teško provesti ono što je obećao u izbornoj kampanji.

XS
SM
MD
LG