Linkovi

Bob Dylan i Steve Martin - neki od kandidata za nagradu Grammy u kategoriji američke tradicionalne glazbe


52. godišnja dodjela nagrada Grammy bit će održana u Los Angelesu 31. siječnja. Izvođači američke tradicionalne glazbe natječu se u sve više različitih kategorija.

Bob Dylanu bi izvedba skladbe "Beyond Here Lies Nothin" mogla priskrbiti drugog Grammya za najbolju solo rock vokalnu izvedbu. To je ove godine teška kategorija, legendarnom Dylanu u njoj su konkurencija John Fogerty, Prince, Bruce Springsteen i Neil Young. To nije jedina počast ukazana Dylanu ove godine od strane Nacionalne akademije diskografske umjetnosti i znanosti, koja Grammy i dodjeljuje. Njegov album "Together Through Life" jedan je od pet albuma koji se natječe u novoj kategoriji, za najbolji Americana album. Drugi kandidati su: "Electric Dirt," Levona Helma, "Wilco The Album," sastava Wilco, "Willie and the Wheel", Willie Nelsona i sastava Asleep at the Wheel, te Lucinda Williams s albumom "Little Honey."

Kategorija Americana glazbe bila je prethodno dio folk glazbe, koja još uvijek ima dvije kategorije: najbolji tradicionalni folk album, te najbolji suvremeni folk album, u kojoj je Neko Case, zajedno s Tracy Chapman, Shawn Colvin, Elvisom Costellom i Steveom Earleom. Earle je nominiran za album "Townes," snimljen u počast pokojnom kantautoru Townesu Van Zandtu.

Ali, kao što pokazuju nominacije Boba Dylana, glazbenici ove vrste glazbe ove se godine pojavljuju i u drugim natjecateljskim kategorijama, ne samo u folku i Americani. Nekoliko bluegrass i Americana izvođača u konkurenciji su za najbolju country instrumentalnu izvedbu. Osim pjesme Steve Warinera "Producer's Medley," tu su i sastav Greencards za "Crystal Merchant;” skladba "Mansineedof" Sarah Jarosz; te "Under the Five Wire" Alison Brown, s njenog albuma „The Company You Keep."

Alison Brown i njen bendžo nominirani su u kategoriji najbolje country instrumentalne izvedbe, dok bi komičar i filmska zvijezda Steve Martin sa svojim prvim albumom bendžo glazbe mogao zaraditi svoj četvrti Grammy.

Skladbu "Daddy Played Banjo" pjeva Tim O'Brien, na albumu Stevea Martina pod naslovom "The Crow," nominiranom za Najbolji bluegrass album. Za istu se nagradu bore i Jim Lauderdale, Michael Martin Murphy, Bryan Sutton i Rhonda Vincent. Ove godine, u kategoriji za najbolji tradicionalni folk nisu se našli samo kantautori s gitarama. Naime, nakon ukidanja polka kategorije, njen dugogodišnji favorit Jimmy Sturr sad se nalazi u - za njega novoj - kategoriji, uz Mauru O'Connell, duo David Holt i Josh Goforth te Loudon Wainwright III, koji je također nominiran za takozvani “tribute album” pod naslovom "High Wide and Handsome: Charlie Poole Project."

Poole je bio bendžoist i pjevač, vođa sastava North Carolina Ramblers. Godine 1925. oni su snimili skladbu "Don't Let Your Deal Go Down," koja se prodala u više od 100 tisuća primjeraka, u vrijeme kada je u Americi bilo samo oko 600 tisuća gramofona. Ta se pjesma smatra prvim hitom country glazbe, a Loudon Wainwright je izvodi pod naslovom "Deal."

XS
SM
MD
LG