Linkovi

Freedom House Hrvatsku i ove godine smatra 'slobodnom zemljom'


Freedom House, američka organizacija koja prati stupanj demokracije i političkih prava diljem svijeta priopćila je da su globalne slobode prošle godine doživjele izvjesno nazadovanje, četvrtu godinu zaredom. To je najduže razdoblje 'pada' sloboda u gotovo 40 godina postojanja ovog izvješća.

Javlja William Ide.

Jedna od rijetkih svjetskih regija u kojoj je zabilježen napredak na planu 'političkih prava' i 'građanskih sloboda' - to su naime dvije kategorije koje analizira Freedom House i po njima rangira zemlje svijeta - je Zapadni Balkan. Slovenija, Hrvatska i Srbija već su i prije bile kategorizirane kao 'slobodne zemlje', a ove je godine to postala i Crna Gora.

Hrvatska je 'popravila' stanje 'političkih prava' i sada ima maksimalnu ocjenu 1. Na planu građanskih sloboda, Freedom House ocijenio ju je s 2.

Slobode i prava rangiraju se u skladu s ocjenama od 1 do 7.

Inače, neovisno o tome radi li se o brutalnoj represiji prosvjednika u Iraku, zatvaranja aktivista u Kini ili ubojstva novinara i aktivista za ljudska prava u Rusiji, 2009. godina bila je obilježena pojačanom represijom branitelja ljudskih prava i aktivista za građanska prava.

Arch Puddington, direktor istraživanja pri organizaciji Freedom House kaže da je prošle godine nazadovanje sloboda zabilježeno u 40 zemalja, a u 16 se situacija poboljšala: "Pad je primjetan u gotovo svim dijelovima svijeta, a naročito u Africi, Srednjem istoku, Latinskoj Americi i bivšem Sovjetskom Savezu."

Freedom House je sve zemlje u godišnjem izvješću podijelio u tri kategorije: slobodne, djelomično slobodne ili neslobodne. Također se prati broj zemalja gdje se vlasti biraju demokratskim putem. Prema takvom sustavu rangiranja, od 194 zemlje i 14 teritorija broj slobodnih ostao je isti – 89, no broj sada je 47 što je povećanje od pet u odnosu na prethodnu godinu.

Od 'neslobodnih zemalja' Freedom House izdvaja devet država i jedan teritorij kao „ najgore od najgorih". U toj su kategoriji Burma, Sjeverna Koreja, kineska pokrajina Tibet, Libija, Sudan i Somalija.

Arch Puddington kaže da je dio razloga za opći pad sloboda to što manji broj velikih, utjecajnih ili geostrateški važnih zemalja, poput Rusije, Kine, Venezuele i Irana predstavljaju svojevrsni model za neke druge zemlje a i štite neke manje, autoritarne države. Još jedan razlog za pad sloboda je to što neke zemlje pokušavaju kontrolirati lokalne organizacije za ljudska prava i druge nevladine organizacije. "U brojnim zemljama svijeta sve je više organizacija građanskog društva. Tu su razne nevladine organizacije, skupine za zaštitu okoliša, radnički sindikati. I svi oni žele promijeniti stanje" - kaže Arch Puddington.

On dodaje da trenutno nazadovanje slobode može voditi ka većoj slobodi kako spomenute organizacije postanu utjecajnije. Freedom House također navodi da je u Aziji zabilježen najveći napredak prošle godine, a regija s najvećom represijom i dalje je Srednji istok. Afrika, pak, bilježi najveći pad. Kako ističe Arch Puddington, sužavanje sloboda u Africi bilježi se u raznim zemljama, od najbogatijih preko reformski orijentiranih pa do najrepresivnijih: "Teško je prepoznati nekakav obrazac. U Africi se bilježi pad u različitim regijama i različitim vrstama zemalja."

Prema istraživanju broj demokracija u kojima građani biraju vlasti smanjio se za tri – na 116. S tog popisa isključeni su Honduras, Madagaskar, Mozambik i Niger no uvjeti na Maldivima su se poboljšali. Freedom House dodaje da se povećao pritisak na novinare i medije, restrikcije po pitanju slobode udruživanja i aktivista građanskog društva uključenih u unapređivanje političkih reformi i ljudskih prava.

Freedom House navodi da se predsjednik Obama suočio s velikim izazovom jer pokušava izbalansirati sigurnost na planu borbe protiv terorizma s ukidanjem nekih mjera koje je uvela administracija Georgea Busha.

U Zapadnoj Europi, gdje se zemlje suočavaju s valom imigranata iz pretežito muslimanskih zemalja, Arch Puddington kaže da je anti-imigracijska politika dovela do pada rejtinga Švicarske i Malte.

XS
SM
MD
LG