Linkovi

Wall Street Journal: 'Krizne ekonomske mjere bit će potencijalni problem u odnosima novog hrvatskog predsjednika i Sabora'


Američki mediji analiziraju jutros posljedice smjene na Pantovčaku po hrvatsku ekonomiju.

List Wall Street Journal navodi izjavu Grace Annan, analitičarke konzultantske tvrtke IHS Global Insight, koja tvrdi da će stanje hrvatske ekonomije biti potencijalni problem u odnosima novog predsjednika i Sabora.

'Za rješavanje gorućih problema u gospodarstvu nije ostalo mnogo vremena, a oba stranačka bloka nastoje utvrditi svoje pozicije pred izbore za Sabor, sljedeće godine' – kazala je Grace Annan, dodavši da je izbor Ive Josipovića 'znak da je u Hrvatskoj počelo jedno novo razdoblje' te da je njime 'prekinuta dominacija HDZ-a na političkoj sceni'.

******

Agencija United Press International piše da bi se predsjednik Stjepan Mesić, kojem mandat prestaje sredinom veljače, 'mogao' pridružiti ruskom konzorciju koji upravlja takozvanim Južnim tokom ruskog plinovoda koji će – kada bude završen – spajati obalu Crnog mora i Italiju.

Zapošljavanje bivšeg hrvatskog predsjednika na ovom ruskom projektu bilo bi slično angažiranju bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera kao predsjedatelja Dioničarskog odbora Sjevernog toka ruskog plinovoda – piše u izvješću UPI-a.

******

A Internet stranice Southeast European Times, koje izdaje američko Ministarstvo obrane, objavilo je razgovor s Aleksandrom Medvedevom, čelnikom izvoznog odjela ruske firme Gazprom, koja gradi Južni tok plinovoda.

On očekuje da će Gazprom i Hrvatska u prvom tromjesečju ove godine potpisati sporazum o sudjelovanju Hrvatske u ovom projektu. Medvedev je rekao da Hrvatska vjerojatno neće biti dio glavne trase ovog plinovoda - koji će u svojoj konačnoj fazi povezivati Mađarsku i Italiju preko slovenskog teritorija – već da će se Hrvatska na plinovod 'spajati' posebnim odvojkom.

'Naši će profiti biti manji, no što se tiče opskrbe plinom svejedno je da li ste na glavnom pravcu, ili dio odvojka' – rekao je Medvedev američkoj Internet publikaciji Southeast European Times.

On je također rekao da Gazprom nema namjere graditi terminale za skladištenje prirodnog plina u tekućem stanju na Jadranu.

XS
SM
MD
LG