Linkovi

Nafta poskupljuje zbog niskog dolara i niskih temperatura


Investitori primjećuju nove prilike za zaradu na nafti. Prošli je tjedan cijena sirove nafte na najvišoj razini u posljednjih 15 mjeseci usljed špekulacija da bi oslabljeni dolar i hladne temperature mogle dovesti do povećane potražnje za energentima. No, usprkos povećanoj potražnji na tržištima u zemljama u razvoju, neki smatraju da bi povećane zalihe i posljedice recesijskih mjera na zapadu mogle smanjiti cijene.

Vrlo hladno vrijeme u dijelu Europe, Azije i Sjedinjenih Država pridonijelo je, ošlog tjedna, povećanju cijene nafte na preko 83 dolara po barelu.

U Sjedinjenim Državama, 20 postotno povećanje potražnje za lož uljem, kao i više cijene goriva dovelo je do špekuliranja nekih investitora o ponovnim rekordnim cijenama. I dok se potražnja i dalje povećava u rastućim ekonomijama kao što su Kina i Indija, burzovni mešetar Ray Carbone kaže da je investicija u buduće isporuke nafte dobra ideja.

No, nakon 10 dana uzastopnih povećanja cijena, neki investitori su postali zabrinuti, kada je cijena nafte pala ispod 83 dolara po barelu, uslijed bojazni as u zalihe prevelike, kao I uslijed povećanja vrijednosti američkog dolara.

Analitičar energetskog sektora, Mike Fitzpatrick kaže da bi usporeni oporavak američke ekonomije mogao doprinjeti još većem padu cijena: "Mislim da osnovni uvjeti nisu zadovoljeni. Zalihe postoje, no potražnja na industijaliziranom zapadu i dalje je vrlo ograničena zbog recesije”.

U 2008., cijena barela nafte dosegla je 145 dolara, najvećim dijelom zbog toga što su špekulatni računali na oslabljeni dolar. Analitičari ne vjeruju da će cijene dostići tu razinu u skoroj budućnosti, no dodaju da bi tržište nafte moglo i dalje biti profitabilno za investitore – ukoliko se potražnja za energentima poveća kako se američka ekonomija bude postepeno oporavljala.


XS
SM
MD
LG