Linkovi

Reakcije američkih medija na pobjedu Ive Josipovića


Vodeći američki dnevnici prenijeli su agencijske vijesti o pobjedi Ive Josipovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. „Pravo i glazba na čekanju: Josipović sada na čelu Hrvatske“ naslov je New York Timesa koji prenosi agencijsku vijest Associated Pressa. „Novajlija u višim ešalonima političke vlasti, Josipović ima neokaljanu karijeru što je bonus u očima Hrvata umornih od istih političkih figura obično okaljanih aferama i intrigama. Njegovo razborito i pomirljivo ponašanje rijetkost su na Balkanu, naviklom na autoritativne čelnike“, prenosi New York Times.

Washington Post također prenosi agencijsku vijest uz naslov „Hrvatska: Član oporbe pobijedio na predsjedničkim izborima“. „Premda je uloga predsjednika donekle ograničena u Hrvatskoj, glasovanje je promatrano kao test hoće li Hrvatska zadržati svoj prozapadni smjer i borbu protiv korupcije“, stoji u izvješću. Analitičari kažu da je Josipović pridobio dosta birača obećavši pravdu i iskorjenjivanje korupcije među dužnosnicima. U tekstu koji prenosi Washington Post navodi se i da pobjeda Ive Josipovića ojačava njegovu stranku SDP, koja je vladala od 2000. do 2003. godine.

Časopis BusinessWeek prenosi vijest agencije Bloomberg, specijalizirane za poslovne vijesti, koji u naslovu naglašava da će pobjeda Ive Josipovića ubrzati pregovore za članstvo Hrvatske u Europskoj Uniji. „Jadranska zemlja, kojoj je cilj dovršiti pregovore s Europskom Unijom do lipnja, mora eliminirati korupciju i reformirati pravosuđe i brodogradnju kako bi, nakon Slovenije, postala sljedeća od republika bivše Jugoslavije koja će se priključiti najvećem svjetskom trgovinskom bloku do 2012. godine, prenosi BusinessWeek.

Christian Science Monitor donosi izvješće s izbora u Hrvatskoj kao prvo od vijesti iz svijeta. Izvješće o pobjedi Ive Josipovića temelji se na izlaznim anketama birača no kasnije je pobjedu potvrdilo Državno izborno povjerenstvo. „Očekivali smo pobjedu, ali ne s tolikom razlikom“, izjava je glavnog tajnika SDP- Igora Dragovana u Christian Science Monitoru.

XS
SM
MD
LG