Linkovi

Zahtjev Srbije za ulazak u EU dolazi u teškom trenutku


Srbija je posljednja zemlja koja je zatražila da postane članicom unije koju čini 27 zemalja. Damian Chalmers iz londonske School of Economics kaže da svaka zemlja koja želi postati članicom Europske unije mora zadovoljiti niz kriterija:

"Kao prvo, te zemlje moraju provesti pravnu reformu, odnosno inkorporirati sve zakone Europske unije u svoj sustav. To je obiman posao, Unijini zakoni prostiru se na oko 70 do 80 tisuća stranica. Drugo, moraju zadovoljiti i ekonomske kriterije - imati stabilnu tržišnu ekonomiju, sposobnu da se nosi s konkurencijom ostalih članica, te imati nisku inflaciju. I treće, tu su politički kriteriji: od potencijalnih novih članica očekuje se stabilna demokracija i pravna država te poštivanje međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima, posebice onih koji se odnose na zaštitu manjina."

Tomas Valasek iz londonskog Centra za europsku reformu kaže da zahtjev Srbije za ulazak u članstvo dolazi u teškom trenutku:

"Šansama Srbije ne pomaže činjenica da su članice izgubile entuzijazam za daljnjim proširenjem. Dosta veliki broj, osobito starije članice, smatraju da se Europska unija već proširila previše i prebrzo. Sada zato žele period odmora umjesto da jure u dodatno proširenje. Međutim, Europska se unija obvezala da će se jednog dana proširiti I na Zapadni Balkan. No, taj bi proces svejedno mogle usporiti one članice koje ne žele prihvatiti nove u skoroj budućnosti. "

Analitičari kažu da je Srbija sučeljena s nizom prepreka. Najveća je, kaže Tomas Valasek, što je optuženik za ratne zločine i genocid atko Mladić još uvijek na slobodi. On kaže da će nekoliko zemalja Europske unije, poput Nizozemske i Britanije, inzistirati da se on uhiti I pošalje u den haag, prije nego Srbija postane članica. Druga prepreka je status Kosova. Beograd tu državu još uvijek smatra svojom pokrajinom. Damian Chalmers iz londonske School of Economics o tome kaže:

"Problem Kosova leži u tome što – iako ga je priznao veliki dio međunarodne zajednice – to nisu učinili svi. No, mislim da će oni koji su priznali Kosovo prije ili kasnije izvršiti pritisak na Srbiju da to i ona učini."

Međutim, Tomas Valasek drugačijeg je mišljenja:

"Europska unija zapravo nije u poziciji da traži od Srbije priznanje Kosova kao uvjet za članstvo iz jednostavnog razloga što su same članice Europske unije po tom pitanju podijeljene. Iako ih je većina priznala Kosovo, dosta njih – recimo Španjolska, Rumunjska i Slovačka – nisu. Upravo zbog toga, Europska unija ne može priznanje Kosova postaviti kao uvjet za članstvo Srbije."

Analitičari kažu da je pred Srbijom dug i neravan put prema članstvu u Europskoj uniji – proces koji bi mogao trajati pet to osam godina, a možda i dulje.

XS
SM
MD
LG