Linkovi

Film tjedna: "Ljupke kosti", Petera Jacksona, prema romanu Alice Sebold


Oskarom nagrađeni redatelj, scenarist i producent Peter Jackson okrenuo se još jednom književnom bestselleru za svoj novi film: priči o smrti, gubitku i nadi, gledano kroz prizmu sjećanja jedne tinejđerke. Ekranizaciju romana „The Lovely Bones“, autorice Alice Sebold, za nas je pogledao Alan Silverman.

Susie Salmon izgleda kao tipična tinejđerka na pragu života koji nudi mnogo novih iskustava … poput prve ljubavi. No, sudbina ima za nju drugačije planove. Na putu kući iz škole, Susie koristi jednu prečicu kroz polje ječma, gdje ju, jednog dana, iznenadi susjed, Mr. Harvey. Pokaže se da je to za nju bio posljednji susret ovozemaljske vrste.

Uhvaćen u nekom prostoru ni-na-Zemlji-ni-na-Nebu, Susien duh gleda kako njezina obitelj pati od tragedije i gubitka, a kako njezin ubojica mirno nastavlja svoj život.

Naslov romana i filma dolazi iz jedne njezine misli u to vrijeme: „Bile su to ljupke kosti koje su izrasle oko moje odsutnosti: veze – ponekad tanane, ponekad postignute uz veliku cijenu, ali često prekrasne – koje su nastale nakon što mene više nije bilo.“

Saoirse /izgovara se: sirša/ Ronan glumi Susie Salmon. Ova mlada irska glumica, sada stara 16 godina, prvi je puta doživjela međunarodna priznanja za svoju ulogu u filmu „Okajanje“, Atonement, 2007. godine. No, kaže da je prema liku Susie osjećala veću odgovornost nego ikad ranije.

Ne samo da je Susie lik prisutan, makar samo glasom, u praktički svakoj sceni filma, nego je tu bila i čitava legija štovatelja izvornog romana. „Više od bilo čega drugoga brinulo me da ju neću portretirati u njezinom punom potencijalu. Mislim da je svakome važno da Susie bude napravljeno baš kako treba. Naravno, čitatelji imaju različite zamisli kakva bi ona trebala biti … stvarno, stalno sam mislila na to,“ kaže Saoirse.

Američki glumac Stanley Tucci glumi njezinog ubojicu: tako običnog i prosječnog čovjeka da je svojim susjedima on gotovo nevidljiv. „Što je stvarniji i što je suptilniji, to je on sve više zastrašujući. Što je banalniji, to je strašniji. Nema sumnje - i ja to odmah i priznajem! – da je za mene to bila najteža stvar koju sam ikad trebao napraviti kao glumac,“ kaže Tucci.

Peter Jackson je redatelj i ko-scenarist filma „Ljupke kosti“. Priznaje da film nikako ne može nadomjestiti daleko detaljniji roman Alice Sebold.

„Za mene, adaptiranje knjige u scenarij nije pitanje stvaranja indigo kopije. Radi se o osobnom doživljaju romana Philippe Boyens, Fran Walsh i mene – nas troje koji smo napisali scenarij. Pročitali smo knjigu, reagirali na neke njezine aspekte … na emocionalne teme i stvari koje govore o životu nakon smrti … vrlo osobnoj temi za svakoga. Za mene, nijedna adaptacija književnog predloška ne može biti savršena, to je nemoguće. Film se ne radi za ljubitelje te knjige; to se jednostavno ne može napraviti.

U filmu „Ljupke kosti“, Mark Wahlberg i Rachel Weisz glume Susiene očajne roditelje, a Susan Sarandon njezinu baku. Rose McIver glumi njenu mlađu sestru koja razotkrije tajnu Susiene sudbine.

Dok su ovozemaljske scene filma snimane u Pennsylvaniji, Jackson je za nadzemaljske prizore Susienog među-svijeta koristio svoj rodni Novi Zeland.

XS
SM
MD
LG