Linkovi

Predsjednik Obama preuzeo odgovornost za nedavne sigurnosne propuste


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da američke agencije nisu „povezale i razumjele“ obavještajne podatke koji su mogli spriječiti neuspješni bombaški napad na američki zrakoplov na Božić. Predsjednik Obama je kazao da su prva linija američke obrane obavještajni podaci koji se dijele i koji pokrenu na brzu i učinkovitu akciju. U ovom incidentu iskazane su mane, nastavio je predsjednik Obama, i u konačnici su moja odgovornost kao predsjednika. Američki čelnik izjavio je da ga manje zanima predbacivanje krivnje, a više izvlačenje pouka i ispravljanje pogrešaka. Predsjednik je dao ovakvu izjavu nakon što je objavio nalaze preliminarne istrage napada na američki zrakoplov na letu od Amsterdama do Detroita.

Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost John Brennan izjavio je da je obavještajna zajednica imala sve podatke o optuženom napadaču na američki zrakoplov, ali nije povezala sve informacije kako bi mu bio onemogućen ulazak u zrakoplov. Brennan je rekao da se radilo o sustavnom propustu između više sigurnosnih agencija.

U međuvremenu, zamjenik jemenskog premijera izjavio je da se Nigerijac osumnjičen za napad na američki zrakoplov, prošlog mjeseca sastao s jednim radikalnim islamskim imamom koji je rođen u Sjedinjenim Državama. Kako je rekao jemenski dužnosnik, do sastanka Umara Farouka Abdulmutallaba i klerika Anwara al-Awlakija došlo je nakon što se Nigerijac radikalizirao. Američke vlasti tvrde da je klerik Anwar al-Awlaki pristaša al-Qaide te da je bio povezan s američkim psihijatrom koji je optužen za ubojstvo 13 ljudi u američkoj vojnoj bazi u Teksasu u studenome.

XS
SM
MD
LG