Linkovi

Elvisovi poklonici proslavljaju 75. rođendan "kralja rock'n'rolla"


Osmog siječnja je 75. godišnjica rođenja Elvisa Presleya. Za tu se priliku pripremaju posebne svečanosti u njegovu počast u Rock and Roll Hall of Fame i u njegovom Gracelandu.

Elvis Presley je bio među prvima primljenima u Rock and Roll Hall of Fame, 1986., te nije čudno da ovaj muzej u Clevelandu namjerava dolično obilježiti 75. godišnjicu njegova rođenja. Kustos i direktor muzeja Howard Kramer kaže da je postava predmeta i memorabilija vezanih uz Presleya obnovljena u posebnu izložbu:

"Svakih nekoliko godina obnavljamo izložbu predmetima koje je Presley koristio za života. Među takvim predmetima su odjeća za nastup, memorabilije vezane uz koncerte, dokumenti, kao i njegovi osobni predmeti. Postoji ogromna količina takvih stvari. Na sreću, Elvis nije bacao stvari tako da i 30 godina nakon što je umro postoje još deseci tisuća njegovih predmeta."

Među najpopularnijima su Presleyev automobil, Lincoln Continental iz 1975., njegov osobni džuboks, te akustička gitara koju su vidjeli i čuli milijuni ljudi. Muzej posjeduje, kako kaže Kramer, jednu od gitara koju je koristio u svom specijalnom televizijskom programu 1968., Gibson J-200, koju je i ranije često koristio, sve od 1961.

Premda je Elvis Presley najpoznatiji po pjesmama koje su ga učinile najprodavanijim solo umjetnikom u povijesti popa, pamti ga se i po jedinstvenim odijelima za nastup. Howard Kramer kaže da vjerojatno ni sam Elvis nije znao koliko ih ustvari ima:

"Postoji oko 117 odijela u komadu, mnoga su bijela, ali ima i crvenih i crnih. Ogromna količina varijacija na istu temu. Mi sada imamo izloženo jedno vrlo upečatljivo odijelo s plaštom."

Svake godine, stotine tisuća ljubitelja Elvisa Presleya posjete njegov dom, Graceland Mansion u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee. Ovogodišnja specijalna godišnjica povod je novoj izložbi postavljenoj u Gracelandu, naslovljenoj "Od Tupela do Memphisa", koja prikazuje njegov život od djetinjstva u siromaštvu pa do slave i bogatstva.

Presley je kupio Graceland početkom 1957. i živio u njemu sve do smrti, 16. kolovoza 1977. Svečanosti u počast 'kralja rock'n'rolla' odvijat će se tijekom čitave ove godine, uključujući i izložbe u Nacionalnoj galeriji portreta, u Washingtonu, te u Muzeju Grammy u Los Angelesu. Uz to, kompanija RCA Records objavila je kompilaciju od stotinu digitalno obrađenih pjesama Elvisa Presleya, naslovljenu "Elvis 75 - Good Rockin' Tonight."

XS
SM
MD
LG