Linkovi

Otkriveno pet novih planeta


Svemirski teleskop Kepler dizajniran je za traganje za planetima nalik Zemlji, ali njegova prva otkrića su mnogo veći planeti - četiri veća od Jupitera, a peti otprilike kao Neptun. Znanstvenik NASA-e William Borucki kaže da ti planeti kruže oko svojih zvijezda tolikim brzinama da se njihove godine mjere našim danima.

"Vrijeme jedne orbite traje od 3,2 do 4,9 dana. Dakle, to su vrlo brze orbite. Znači, planeti kruže blizu svojih zvijezda i, kao posljedica toga, prilično su vrući."

Koliko vrući? Astronomi koriste Kelvinovu ljestvicu koja počinje s apsolutnom nulom, odnosno minus 273 celzijeva stupnja. Jupiter je, prema njoj, ledenih 124 stupnja, a Zemlja oko 300.

"Ako nastavite sa sve vrućijim temperaturama, imate otopljenu lavu na oko 1300 kelvina. Planeti koje smo otkrili su svi vrućiji od otopljene lave; oni jednostavno isijavaju kako su vrući. Vjerojatno kad bi ih se gledalo to bi nalikovalo na zavirivanje u peći u topionicama. Svi su isto tako i vrlo blještavi."

Borucki i drugi astronomi iz programa Kepler raspravljali su o novootkrivenim planetima na skupu Američke astronomske udruge, u Washingtonu. Teleskop Kepler planete ne vidi izravno. Zagledajući u duboki svemir čak i s najboljim teleskopom ne može se vidjeti planet koji sakriva blještavost zvijezde oko koje orbitira. Umjesto toga, astronomi gledaju kada se blještavost zvijezde na tren smanji kako planet prođe između nje i teleskopa.

Upravo tako je bilo identificirano pet novootkrivenih planeta. Teleskop Kepler stalno promatra više od stotinu tisuća zvijezda za koje se smatralo vjerojatnim da imaju planete. Nalazi Keplera provjereni su i potvrđeni sa Zemlje tijekom gotovo stotinu noći osmatranja teleskopima u Sjedinjenim Državama i na Kanarskim otocima.

XS
SM
MD
LG