Linkovi

Koliku su štetu Obaminoj administraciji nanijeli nedavni obavještajni i sigurnosni propusti?


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je, nakon božićnog neuspješnog bombaškog napada na američki putnički zrakoplov, da se njegova vlada treba bolje nositi s terorističkim prijetnjama. Oporbeni republikanci kritizirali su administraciju zbog načina rada glede ovog incidenta, a politički eksperti započeli su procjenjivati političku štetu.

Neuspješni teroristički napad na zrakoplov predstavlja najozbiljniji izazov predsjedniku Obami na polju nacionalne sigurnosti do sada. Američki čelnik priznao je da ima dosta prostora za poboljšanja. "Moramo biti bolji i bit ćemo bolji. To moramo brzo postići. Životi Amerikanaca su u pitanju" - rekao je nedavno predsjednik Obama.

Oporbeni republikanci uočili su priliku da kritiziraju način na koji se administracija nosi s neuspješnim napadom. Štoviše, izgleda da su spremni iskoristiti ovaj incident kao potencijalno pitanje u kampanji za kongresne izbore u studenome. Michael Steel, predsjednik Nacionalnog odbora Republikanske stranke, o tome je rekao: "U jednom trenutku ova administracija treba preuzeti odgovornost za ono što radi i za odluke koje donosi. Te odluke imaju posljedice na domaćem i međunarodnom planu i ovo je jedna od prijelomnih točaka u kojoj se valja upitati kako funkcionira ova administracija. Kakvi su njeni rezultati?"

Neuspješni bombaški napad na međunarodnom letu Amsterdam-Detroit dao je američkoj javnosti priliku da vidi kako novi predsjednik reagira na prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kaže politički analitičar Sveučilišta Virginije, Larry Sabato: "Obamu se smatra predsjednikom koji je orijentiran na domaću politiku, kao nekoga tko nema puno iskustva u vanjskoj politici ili nacionalnoj sigurnosti. Prirodno je da se Amerikanci pitaju, ili su možda zabrinuti, kako će se Obama nositi s tim pitanjima. U trenucima poput neuspjelog napada, trebalo se reagirati brzo i odlučno, a predsjednik Obama nije to učinio."

Predsjednik Obama pobijedio je na izborima 2008. godine pretežito zbog želje Amerikanaca za promjenom i zabrinutosti u vezi s ekonomijom. No sada je naglasak na nacionalnoj sigurnosti, i to predstavlja izazove za njega - kaže Matt Dallek, povjesničar u Centru za dvostranačku politiku iz Washingtona: "Tijekom kampanje nacionalna sigurnost nije bila glavna tema, već ekonomija. Mislim da građani više vjeruju republikancima kad je u pitanju nacionalna sigurnost i to može nanijeti političku štetu predsjedniku Obami."

Ponovno pobuđeni interes javnosti za nacionalnu sigurnost dolazi u teško vrijeme za predsjednika Obamu koji će 20. siječnja obilježiti prvu godinu svog mandata. Njegova glavna unutarnjopolitička inicijativa, reforma zdravstva, prolazi kroz finalne kongresne pregovore i debatu prije usvajanja. Istodobno, ekonomski pokazatelji - koji su i dobri i loši - i dalje navode na pitanje - koliko dugo će Americi trebati da se oporavi od recesije.

Predsjednik Obama započeo je mandat s ogromnom podrškom no posljednjih mjeseci bilježi pad popularnosti, primjećuje Larry Sabato: "Njegova podrška kreće se oko 50 posto ili manje od toga, a to je pretežito zbog ekonomije koja je tvrdoglavo slaba te visoke nezaposlenosti koja je još uvijek u dvoznamenkastim brojevima. Kao posljedica toga, predsjednik Obama nema puno prostora za pogreške."

Unatoč problemima predsjednik Obama i dalje je osobno popularan čak i ako glasači ne odobravaju neke njegove političke odluke. Republikanci imaju inače i vlastitih problema - teško im je naći nove čelnike i oblikovati koherentnu poruku glasačima, koja bi bila nešto više od pukog protivljenja predsjedniku.

XS
SM
MD
LG