Linkovi

Izraelskom ministru obrane Ehudu Baraku prijete smrću


Pooštreno je osobno osiguranje ministra Ehuda Baraka nakon što je on primio više od deset prijetnji smrću. Izvori bliski izraelskim sigurnosnim agencijama kažu da je riječ o židovskim ekstremistima koji se protive vladinoj odluci da se djelomično zamrzne gradnja naselja na Zapadnoj Obali.

Ovu je mjeru izraelska vlada uvela u studenom, nakon pritiska iz Washingtona. Sjedinjene Države židovska naselja smatraju preprekom u mirovnom procesu.

Prijetnje Ehudu Baraku uzimaju se ozbiljno. Podsjetimo, jedan je ortodoksni Židov 1995. godine ubio premijera Jicaka Rabina, zbog toga što se protivio njegovoj politici ustupanja okupiranih područja Palestincima, u zamjenu za mir. O aktualnim prijetnjama ministru obrane govori Israel Hasson, bivši visoki dužnosnik izraelske tajne službe Shin Bet.

On kaže da prijetnje Ehudu Baraku podsjećaju na atmosferu podjarivanja nasilja koja je prethodila atentatu na premijera Rabina. Pitanje židovskih naselja na Zapadnoj obali u Izraelu je vrlo emocionalna tema. Mnogi od naseljenika su ultra-religiozni Židovi koji smatraju da je upravo Zapadna obala biblijska Zemlja Izraela te da je njezino naseljavanje božja zapovijed.

No, i čelnik političkog pokreta koji okuplja židovske naseljenike, rabin Yoel bin Nun, kaže da su prijetnje smrću nedopustive. 'Autor tih prijetnji nije vjernik, ne boji se Boga i ne služi interesima Biblije i Zemlje Izraelove' – rekao je ovaj rabin. S druge strane, jedan od najekstremnijih vođa naseljenika, Itamar Ben Gvir, nastojao je umanjiti značaj prijetnji Ehudu Baraku.

On je ove prijetnje opisao kao jeftinu podvalu samog ministra obrane, kojeg je optužio za blaćenje naseljenika i cijele izraelske desnice. Ehud Barak, koji je i bivši premijer, sada je čelnik umjereno lijeve Laburističke stranke koja je u koaliciji s desnim Likudom.

Izraelske službe sigurnosti procjenjuju da u zemlji postoji nekih dvadesetak židovskih ekstremista koji bi bili spremni izvršiti atentat na Ehuda Baraka. Službe sigurnosti su upozorile da bi se ove prijetnje mogle i ostvariti – ako vlada pristupi demontaži židovskih naselja, u okviru nekog budućeg mirovnog sporazuma s Palestincima.

XS
SM
MD
LG