Linkovi

'Leteća' policija protiv kriminala


Policija u ruralnim područjima Sjedinjenih Država u zraku pokušava pronaći nove načine borbe protiv kriminala. Kao alternativu skupim helikopterima i tradicionalnim avionima, neke agencije eksperimentiraju s laganim zrakoplovima koji ostaju u zraku uz pomoć padobrana. Jedno malo mjesto na Floridi uspostavilo je novu avijacijsku jedinicu koja bi mogla postati model i drugima.

U mjestu Palm Bay, u ruralnom dijelu Floride, protiv kriminala se bore i iz zraka. Poručnik Joe Eakins kaze da mali zrakoplov, koji umjesto krila koristi padobran, pruža jeftini način patroliranja iz zraka: "Helikopter je očito idealan za policijske potrebe, no mnogi si ga ne mogu priuštiti, morate imati i hangar a i troškovi održavanja, kao i goriva, su prilično visoki."

Uporaba ove padobranska letjelice košta samo 35 dolara na sat, za razliku od helikoptera koji košta stotine dolara na sat. Takodjer, časnik Edward Bermudez kaze da je ta 180 kilograma teška letjelica mnogo jednostavnija za upravljanje: "Jako ga je lako upravljati, dobar je za manevriranje i jako osjetljiv na komande."

Policijska uprava Palm Baya jedna je od sedam koje su dobile po 30 tisuća dolara od savezne vlade za iskušavanje uporabe avijacije. Savezno ministarstvo pravosudja smatra da je ova vrsta letjelica rješenje za policijske snage u ruralnim područjima koje moraju pokrivati velika područja s ograničenim sredstvima.

Poručnik Eakins kaze da može biti jako korisno za prevenciju provala u raštrkanim kućama Palm Baya: "Iz zraka smo puno vidljiviji nego kad smo na zemlji, sto može poslužiti kao upozorenje i odvraćanje."

Ove letjelice lete vrlo nisko nad zemljom, ponekad brzinom od svega 40 kilometara na sat, tako da policajci imaju dobar pregled prilikom potraga i akcija osmatranja. Časnik Bermudez kaze da im to može pomoći u ilegalnim operacijama vezanim za narkotike kao i u potrazi za nestalim osobama: "Takodjer, razmišljamo o korištenju letjelica za fotografiranje, ili barem za osmatranje, za snimanje scena zločina."

Policijski dužnosnici navode da padobranske letjelice imaju svoja ograničenja, na primjer mogu letjeti samo kad je lijepo vrijeme. Medjutim policija u Palm Bayu se nada da ce vec za nekoliko mjeseci početi koristiti ove letjelice za svoja redovita patroliranja.

XS
SM
MD
LG