Linkovi

Udovice i udovci američkih državljana mogu do legalnog statusa s manje od dvije godine braka


Američki zakonodavci usvojili su zakonsku mjeru kojom se okončava "kazna za udovce i udovice" – praksa kojom se ukida pravo na prijavu za stalni boravak u Sjedinjenim Državama imigrantu ili imigrantici čiji američki bračni partner umre unutar dvije godine odsklapanja braka. Aktivisti za prava imigranata pozdravljaju ovu odluku.

Osserritta Robinson imala je samo 24 godine kada je iz Jamajke došla u Sjedinjene Države. Dok je radila kao recepcionarka u jednom hotelu, upoznala je Louisa Robinsona, zaljubila se i udala za njega. Osam mjeseci kasnije, njen je suprug bio na trajktu sa Staten Islanda, na putu kući s posla, kada je trajekt udario u zid pristaništa, pri čemu je poginulo 10 ljudi. Louis Robinson bio je jedan od njih.

"Bila sam u šoku, i mislila, pa tek sam se udala, i već pokopavam supruga."

I dok je Osserritta još bila u šoku zbog gubitka supruga, doživjela je još jedan šok. Njena molba za dobivanje stalnog boravka u Sjedinjenim Državama, tzv. "zelene karte" bila je odbijena,usprkos činjenici da je njen suprug poslao svu potrebnu dokumentaciju. Naime, po zakonu, par mora biti u braku najmanje dvije godine, kako bi ovakva molba bila odobrena.

Uz pomoć odvjetnika specijaliziranog za imigratnske probleme, Jeffreya Feinblooma, gospođa Robinson podnijela je tužbu protiv ministarstva domovinske sigurnosti, pod koje spada i američka Služba za useljavanje.

"Nakon što joj je molba odbijena, ostala je bez ikakvog leganog statusa, no na sreću protiv nje nije otpočet proces deportacije. Na žalost, to nije slučaj s mnogim drugim supružnicima."

Nakon pet godina provedenih po različitim sudovima, gospođa Robinson je dobila parnicu. U listopadu prošle godine, američki je Senat odobrio mjeru kojom se ukida tzv. " kazna za udovce i udovice".

Prema podacima udruge Udovci i udovice protiv deportacije, novi zakon pruža pomoć za oko 200 ljudi koji su u zemlju ušli legalno, no trenutno se protiv njih vodi proces deportacije zbog smrti njihovih supružnika.

"Služba za useljavanje poduzima korake da se ponovno otvore slučajevi koji su prethodno odbijeni, i da se sprovede novi zakon, te da se napokon ovim udovicama i udovcima dodjeli legalni status u Sjedinjenim Državama."

Za gospođu Robinson ovo je bila dugačka borba, no njen je trud urodio plodom. Ona ima zakazan razgovor sa imigracijskim službenikom, na kojem će se njena molba ponovno razmotriti, ali ovaj put uz primjenu novog zakona.

XS
SM
MD
LG